ua en ru

У Києві приватне підприємство самовільно зайняло 6 га землі на Долобецькому острові вартістю понад 57 млн грн

Прокуратура м. Києва відкрила кримінальне провадження за фактом самовільного зайняття комерційною структурою 6 га землі на Долобецькому острові вартістю понад 57 млн грн у Дніпровському районі столиці. Про це повідомила прес-служба прокуратури м. Києва.

Як повідомив начальник відділу управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту столичної прокуратури Дмитро Чібісов, з 1995 р. службові особи приватного товариства використовують землі на острові Долобецькому та протоці Русанівська для організації ремонтної бази та розміщення стоянок маломірних суден.

"Перевіркою із залученням контролюючих органів було встановлено, що для здійснення своєї господарської діяльності підприємці самочинно, без будь-яких дозвільних документів зайняли ділянку в межах прибережної захисної смуги та Русанівської протоки загальною площею близько 6 га. Вартість цієї землі у разі її комерційного використання складає понад 57 млн грн", - заявив Чібісов.

Окрім того, як з'ясувалося, вказана ділянка розташована в зоні санітарної охорони водоводів, що також є порушенням.

Вбачаючи в діях посадових осіб товариства ознаки вчинення кримінального правопорушення прокуратура Києва внесла відомості про цей факт до ЄРДР за ч.1 ст. 365 КК України - перевищення влади або службових повноважень, та ч.2 ст.197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво.

Також з метою захисту інтересів територіальної громади прокуратурою заявлено позов до Господарського суду з вимогою зобов'язати приватне підприємство звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та повернути її у комунальну власність.