ua en ru

У Києві 6 листопада пройде хвилина мовчання в пам'ять про визволителів Києва від нацистів

У Києві в середу, 6 листопада 2013 р. о 12:05 відбудеться загальноміська хвилина мовчання в пам'ять про тих, хто поліг на полях бою або помер після Великої вітчизняної війни від хвороб і ран. В цей час міський транспорт зупиниться, в столиці задзвонять дзвони сотень церков. Про це сьогодні під час зустрічі з ветеранами повідомив голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, повідомляє прес-служба КМДА.

"Напередодні я зустрівся з членами Київської міської ради церков і релігійних організацій та попросив їх зорієнтувати релігійні громади на проведення поминальних богослужінь за загиблими. А також, якщо це можливо, забезпечити супровід хвилини мовчання церковними дзвонами", - розповів Попов.

При цьому сьогодні голова КМДА відвідав тих, хто напередодні свого свята - 70-річчя звільнення Києва - проходить лікування в міському клінічному шпиталі інвалідів Великої Вітчизняної війни у Пущі-Водиці. Попов вклонився ветеранам за їх подвиг, подякував від імені всіх киян і вручив пам'ятні знаки "70-я річниця визволення Києва".

"Кияни завжди будуть пам'ятати тих, хто гідно пройшов дорогами війни, чесно виконав свій священний обов'язок - мужньо захищав рідний Київ, нашу землю від фашистських загарбників, і свято береже бойові та військові традиції героїчного минулого", - сказав Олександр Попов, звертаючись до ветеранів.

Голова КМДА розповів, що міська влада реалізує ряд програм, спрямованих на виконання доручень Президента України Віктора Януковича про посилення соціального захисту ветеранів війни. Ці програми дозволять, зокрема, суттєво підвищити якість медичних та соціальних послуг для ветеранів. Так, в рамках виконання завдань глави держави місто прийняв рішення надати столичним ветеранам у переддень ювілею визволення Києва матеріальну допомогу.

Нагадаємо, що міська влада розробила велику програму святкування ювілею 70-річчя визволення Києва від фашистських загарбників. Вже в неділю, 3 листопада, киянам покажуть яскраве шоу - історичну реконструкцію форсування Дніпра. У "боях" в урочищі Ситняки на Троєщині зійдуться більше тисячі учасників, а також військова техніка. Доїхати можна на трамваї № 4 і 5, маршруткою № 580 від станції метро "Лівобережна" або № 21 і 150 з Петрівки до зупинки "Вулиця Каштанова". Початок шоу о 12:00, вхід безкоштовний.

6 листопада святкування розпочнеться о 8:40 церемонією запалення Вічного вогню на території Національного музею історії Великої Вітчизняної війни. У церемонії візьмуть участь голова КМДА Олександр Попов, київські ветерани, громадськість. О 10:00 біля могили Невідомого солдата пам'ять загиблих воїнів вшанує Президент України Віктор Янукович. А трохи пізніше, о 10:30, відбудеться масштабне покладання квітів до могили Невідомого солдата. Вшанувати героїв прийдуть тисячі працівників київських підприємств, кияни, трудові колективи і громадськість. Біля станції метро "Арсенальна" всім бажаючим будуть видавати кульки та прапорці.

Об 11:00 на Хрещатику і Майдані Незалежності розпочнеться ритуал підняття штандарта і військово-історична хода. По головній вулиці міста пройдуть військові оркестри, військова техніка часів Великої Вітчизняної, курсанти у формі солдатів, авіаторів, моряків і т.п. О 12:00 у Національному палаці мистецтв "Україна" розпочнуться урочистості для ветеранів. У цей же час перед центральним входом в Київський палац дітей та юнацтва розпочнеться святковий концерт "Визволителям Києва честь і слава". Родзинкою святкування стане молодіжний флешмоб пам'яті "Спасибі за Київ", який стартує в Національному музеї історії ВВВ о 16:30, і меморіальна акція у парку Слави "Вшануймо пам'ять визволителів", під час якої кожен бажаючий зможе отримати лампадку і встановити її біля могили Невідомого солдата або на Алеї Слави. О 19:30 на Майдані Незалежності розпочнеться молодіжний святковий концерт, який завершить о 21:50 святковий феєрверк.