ua en ru

У Камбоджі закрилися виборчі дільниці

У Камбоджі завершилося голосування на парламентських виборах, передає Reuters. Правляча Народна партія під керівництвом прем'єр-міністра країни Хун Сена впевнена в черговій перемозі, однак аналітики очікують, що кількість голосів, поданих за опозиційну Партію національного порятунку, може вирости в порівнянні з результатом попередніх виборів. У парламенті минулого скликання НПК займала 90 місць з 123, в той час як ПНСК - всього 29. Цього разу опитування передбачають більш скромний результат правлячої партії.

Лідер опозиції Сом Ренгсі, який очолює ПНСК, не встиг висунути свою кандидатуру, занадто пізно повернувшись з добровільного вигнання. Він також не внесений до списків виборців. У вересні 2010 р. він був заочно засуджений за звинуваченнями у вандалізмі і розпалюванні ненависті за етнічною ознакою за антівьетнамскіе виступу, однак потім отримав помилування короля Нородома Сіхамоні за поданням прем'єр-міністра Хун Сена. Він стверджує, що звинувачення проти нього були висунуті з політичних мотивів.

Читайте також: У Камбоджі проходять вибори до парламенту країни

Населення Камбоджі налічує близько 15 млн осіб, з них правом голосу володіють 9,7 млн. Трохи більше половини виборців - молодше 30 років. Згідно з конституцією, уряд країни формується після парламентських виборів, що проходять раз на 5 років, і затверджується королем за поданням голови парламенту.