ua en ru

В Ізраїлі в лісовій пожежі вигоріло більше тисячі гектарів лісу

Триває гігантська пожежа в ізраїльському місті Хайфа, на горі Кармель. Евакуйовано вже понад 10 тис. чоловік, йде підготовка до розширення зони евакуації, повідомляє Радіо "Свобода".

Вигоріло вже більше тисячі гектарів лісу. Це був ліс, посаджений, як і всі ізраїльські ліси, кілька десятків років тому Єврейським Національним Фондом. Уряд Ізраїлю звернувся до низки країн з проханням про допомогу, тому що в країні немає техніки, необхідної для гасіння пожеж такого масштабу. Росія, Греція, Кіпр і Туреччина вже вислали літаки з устаткуванням і вертольоти для боротьби з вогнем. Міністерство оборони Ізраїлю везе з Франції 60 т хімікатів для гасіння пожеж.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху прибув до Хайфи та особисто командує операцією по гасінню вогню і порятунку населення. Вже оголошено, що один з найближчих днів стане в Ізраїлі днем національної жалоби. З 40 курсантів управління в'язниць, загиблих в автобусі, що спалахнув при евакуаційних роботах, упізнано вже 25. Начальник поліції Хайфи генерал-лейтенант Аува Томер, уродженка Львова, обгоріла у своїй машині і знаходиться в лікарні у дуже важкому стані.

Начальник Управління пожежної охорони Ізраїлю заявив, що сподівається на те, що за наступну добу пожежу вдасться згасити. Ситуацію ускладнює сильний вітер, через який виникають нові вогнища загоряння.