ua en ru

В Ізраїлі партія "Кадіма" виходить з урядової коаліції на чолі з Нетаньяху

В Ізраїлі партія "Кадіма" виходить з урядової коаліції на чолі з Беньяміном Нетаньяху. Причиною стали розбіжності з правою партією "Ліхуд" з питання призову на військову службу ультраортодоксальних євреїв, передає Associated Press. Рішення про вихід з коаліції було прийнято на голосуванні 25 парламентаріями "за" при трьох "проти".

Близько двох місяців тому партія "Кадіма" погодилася підтримати правлячу коаліцію в обмін на обіцянку прем'єр-міністра Нетаньяху закликати на військову службу ультраортодоксальних євреїв-семінаристів, які раніше не підлягали призову. Однак переговори партії "Кадіма" з прихильниками Нетаньяху закінчилися невдачею.
У лютому цього року Конституційний суд Ізраїлю визнав, що виключення з призову на військову службу для ультраортодоксів були незаконними. Відповідно до законодавства, уряд повинен анулювати дані виключення до 1 серпня 2012 р.

Зазначимо, що партія "Кадіма" займає 28 місць в 120-мандатному парламенті Ізраїлю, що робить її найбільшою представленою в Кнесеті політичною силою. Раніше разом з партією "Кадіма" прихильники Нетаньяху контролювали 94 голосів в парламенті.