ua en ru

У червні Україна може отримати перші транші від МВФ за новою програмою stand-by, - експерти

У червні ц.р. Київ може отримати перші транші фінансування за новою програмою stand-by від Міжнародного валютного фонду (МВФ), вважають експерти. На їхню думку, слід очікувати успішного результату переговорів з МВФ, продовження яких відбудеться 19 квітня у Вашингтоні. Зокрема, експерти позитивно оцінюють відсутність різкої критики з боку МВФ за підсумками останнього візиту місії Фонду до Києва. Крім того, представники МВФ також вказують на прогрес у переговорах з українською стороною.

Більшість інвесторів уже зараз впевнені у відновленні співпраці між Києвом та МВФ, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. «Останнє успішне розміщення єврооблігацій під 7,5% свідчить про те, що відновлення співпраці України з МВФ вже закладено в оцінки ризиків України більшістю міжнародних інвесторів», - сказав Устенко.

Він вважає, що в новій програмі МВФ передбачить більш жорсткий підхід до виділення коштів - спочатку уряду потрібно буде виконувати блок вимог, після чого МВФ переведе гроші. Але Устенко переконаний, що Кабмін спробує виписати програму співпраці таким чином, щоб виконання найбільш соціально непопулярних заходів не співпало з президентськими виборами.

«Український уряд, швидше за все, буде намагатися виписати м'які умови програми на початковому етапі дії програми, жорсткіше на більш пізній період і найбільш м'які ближче до піку політичного циклу. Владі потрібно мінімізувати складні рішення, починаючи з другої половини 2014 р. Питання, пов'язане з виборами буде ставати все більш актуальним», - зазначив Устенко.

Коментуючи підсумкову заяву місії МВФ за результатами перебування в Києві, експерти відзначили, що вперше за багато років не прозвучало різкої критики. Тон заяви, в якому була відзначена економічна і валютна стабільність в країні, експерти оцінили як «доброзичливий».

«Дружелюбна риторика МВФ свідчить про те, що є хороші шанси на відновлення сотруднічества.Теперь це лише питання переговорів і пошуку компромісів», - вважає керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.

Експерти вважають, що до травня ц.р. Україна може досягти домовленості з МВФ про підписання нової програми stand-by, а перші гроші уряд отримає в червні. «У нашому базовому сценарії, ми беремо за основу припущення про те, що до травня програма stand-by буде відновлена, або хоча б прозвучить обнадійливий сигнал від МВФ про можливу співпрацю», - сказано в макроекономічному огляді ІК «Concorde Capital». Олег Устенко згоден з цим прогнозом.

На думку Миколи Івченка, відновлення співпраці України з МВФ допоможе знизити вартість зовнішнього фінансування - з 7,5-7,8% до 6%.

Нагадаємо, представник МВФ в Україні Макс Альєр відзначив, що «ми досягли певного прогресу з урядом щодо бачення майбутнього, щодо подальших кроків, ми наближаємося до певних домовленостей».

У підсумковій заяві місії, яка працювала в Києві на початку квітня, також були відзначені деякі досягнення уряду, зокрема, курсова та економічна стабільність. Головними дискусійними питаннями до сьогоднішнього дня залишаються скорочення дефіциту держбюджету, а також реформування комунальних тарифів.