ua en ru

В Італії Тимошенко затьмарила б Берлусконі, - автор книги про Юлію Тимошенко

Юлія Тимошенко могла б стати популярним політиком в Італії, вважає італійський журналіст Сандро Теті, автор книги про Юлію Тимошенко.

«Будь Юлія Тимошенко італійкою, вона склала б конкуренцію нашим політичним важковаговикам. Думаю, Берлусконі довелося б посунутися», - сказав Теті під час зустрічі з журналістами напередодні презентації своєї нової книги Julia Tymošenko: la conquista dell'Ucraina (Юлія Тимошенко: Завоювання України), українське видання якої вийде в грудні.

За словами Теті, фігура Тимошенко викликає підвищений інтерес в його країні. «У листопаді 2012 р. я побачив великий плакат з її зображенням на римському Капітолії з гаслом «Свободу Юлії Тимошенко». Мене вразило те, що доля українського політика приймають так близько до серця. Втім, це зрозуміло: помаранчеву революцію досі пам'ятають в Італії, і, зрозуміло, пам'ятають її головну героїню», - зазначив журналіст.

В Італії Тимошенко затьмарила б Берлусконі, - автор книги про Юлію Тимошенко

Влітку цього року Сандро Теті приїжджав до України для збору матеріалів для книги. Він зустрівся з адвокатом Сергієм Власенком, депутатом Олександрою Кужель, політичними експертами і просто поспілкувався з людьми на вулицях Києва.

«Приступаючи до книги, я перш за все хотів розкрити образ епохи, в якій відбулося становленні Юлії, як підприємця, а потім і політика, і лідера народних мас, зрозуміти, що трапилося в країні 2004 р. я хотів розібратися, як ця тендітна жінка змусила мільйони людей піти за собою й досі, навіть за гратами робить настільки сильний вплив на політику власної держави і дипломатію європейських країн. Це ж безпрецедентний випадок, але сьогодні практично всі розмови європейських політиків з представниками української влади супроводжуються обговоренням долі Тимошенко», - сказав журналіст.

До своїх читачів італійський журналіст намагався донести, що Юлія Тимошенко далеко не свята. За нею тягнеться цілий шлейф звинувачень у скандальних махінаціях і корупції. Особливу увагу в книзі приділяється справі про можливу причетність Тимошенко до вбивства народного депутата Євгена Щербаня. У книзі наводяться документи і свідчення свідків про те, що в столичному готелі «Національ» один з організаторів вбивства Щербаня Мільченко, жив у номерах, оплачених корпорацією ЄЕСУ, а сама Тимошенко особисто з ним зустрічалася.

У книзі аналізуються і причини, з яких Юлія Тимошенко стала дрейфувати в бік націоналістів, відкрито підтримала і підтримує антисемітську і ксенофобську партію «Свобода».

Сандро Теті, ознайомившись з матеріалами з різних судових справ своєї героїні, дивується, чому в Європі воліють закривати на очевидні факти і дає свою відповідь на це питання: «Це політика подвійних стандартів і брак інформації».