ua en ru

В Італії почалися консультації про склад нового уряду країни

В Італії почалися консультації про склад нового уряду країни. Раніше Сільвіо Берлусконі подав заяву про відставку з поста прем'єр-міністра країни і прохання було задоволено Президентом країни Джорджіо Наполітано під час зустрічі двох політиків в президентському палаці в Римі. Очікується, що консультації триватимуть до 19:00 за київським часом, після чого Наполітано може звернутися до колишнього єврокомісару і ймовірного наступника Берлусконі на посту прем'єр-міністра Маріо Монті до доручення сформувати новий уряд, передає Associated Press.
Остаточне рішення щодо кандидатури Монті буде прийнято після вивчення його політичної програми і переговорів про склад нового уряду. Перед новим прем'єр-міністром буде стояти завдання з формування нової адміністрації, здатної впоратися зі зростаючою борговою кризою в країні.
Нагадаємо, 8 листопада 2011 р. Берлусконі, який втратив парламентську більшість, в бесіді з Президентом Італії Наполітано оголосив про намір подати у відставку тільки за умови, що парламент країни затвердить план економічних реформ і бюджет на 2012 р. 12 листопада парламент Італії схвалив пакет антикризових заходів, що припускають підвищення пенсійного віку, зростання цін на бензин та інші статті скорочення держвидатків.
Державний борг Італії становить астрономічні для єврозони 1,9 трлн євро, а дуже повільне зростання національної економіки підвищує ризик фінансової катастрофи. Проте ситуація для держави не настільки критична, як, наприклад, для Греції, оскільки Італія може похвалитися первинним профіцитом бюджету: витрати держави не перевищують її доходи, якщо не брати до уваги витрати по обслуговуванню боргу.