ua en ru

В Іспанії обсяг збираного корпоративного податку за останні п'ять років скоротився майже в три рази - до 16,6 млрд євро

Рецесія економіки Іспанії і прагнення крупних національних компаній розвиватися на зарубіжних ринках призвели до різкого скорочення податкових надходжень в казну країни. За останні п'ять років збори корпоративного податку зменшилися майже в три рази. Аналітики вважають, що це утруднить виконання іспанцями заходів зі скорочення дефіциту бюджету.

Іспанські корпорації, що були важливими джерелами поповнення держскарбниці до фінансової кризи, масово понизили податкові відрахування. Так, з 2007 року обсяг збираного в країні корпоративного податку впав з 44,8 млрд до 16,6 млрд євро, посприявши збільшенню бюджетного дефіциту. Однією з причин такого зниження стала тривала рецесія місцевої економіки. "З початком економічного спаду в Іспанії встигли закритися вже сотні компаній, а прибуток тих, хто залишився на ринку, не йде ні в яке порівняння з докризовими показниками. У подібних умовах падіння податкових зборів є цілком закономірним", - заявив аналітик EIU Джейсон Керейан.

Значний внесок до зниження податкових зборів внесли найбільші представники іспанського бізнесу, прагнучі заповнити свої невдачі на національному ринку за рахунок зарубіжної експансії. Активно користуючись правилом, що дозволяє не виплачувати податок з прибутку своїх зарубіжний підрозділів, крупний бізнес поступово скорочує свої податкові виплати усередині країни, паралельно збільшуючи виручку за її межами. Наприклад, найбільший виробник одягу в світі Inditex, присутній вже в 85 країнах, в 2011 фінансовому році збільшив свій прибуток до оподаткування на 10,3%, проте скоротив ставку корпоративного податку на 1 п.п. Такий підхід до розрахунку податкової бази дозволив збільшити чистий прибуток відразу на 11,7%.

Читайте також: Іспанські регіони схвалили бюджетний план уряду на 2013 р