ua en ru

В Ісландії сьогодні проходять парламентські вибори

В Ісландії сьогодні, 27 квітня 2013 р., проходять парламентські вибори. Фаворитом на них виступає Партія незалежності, яку очолює Бьярн Бенедіктссон, передає Associated Press. Друге місце опитування популярності віддають Прогресивній партії під керівництвом Сігмундура Гунлогссона. Обидві партії займають правоцентристські позиції і раніше - до 2009 р. - змінювали один одного у влади або правили спільно в рамках коаліції.

Правлячі наразі соціал-демократи займають в опитуваннях третє місце і помітно поступаються двом лідерам. Експерти вважають ймовірним створення коаліції між Партією незалежності та Прогресивної партією.

Ключовим питанням на виборах буде економіка. У 2008 р. Ісландія гостро пережила світову фінансову кризу. З 2009 р. соціал-демократи проводили курс на приборкання витрат бюджету і підвищення податків, що викликало широке невдоволення населення.

"Це голосування зав'язане на іпотечні борги. Прогресисти обіцяли всім все і навіть більше", - зазначив ісландський оглядач Егілл Хелгасон.

В Ісландії налічується 235 тис. виборців. Ця скандинавська країна часто вважається найстарішою діючою демократією Європи.

Читайте також: Ісландія підписала з Китаєм угоду про вільну торгівлю