ua en ru

В Ірані сьогодні проходять президентські вибори

В Ірані сьогодні проходять президентські вибори. Виборчі дільниці відкрилися о 6:30 за київським часом і закриються о 16:30 за київським часом, проте їх робота може бути продовжена.

На пост Президента Ірану претендують шість кандидатів. Серед фаворитів - головний парламентер з питань іранської ядерної програми Саїд Джалілі, мер Тегерана Багер Калібаф і колишній міністр закордонних справ Алі Акбар Велаяті. Також серед претендентів фігурують реформатор Хасан Рохані, секретар Ради політичної доцільності Мохсен Резайї і незалежний кандидат Мохаммад Гаразі, передає Reuters.

Відзначимо, що нинішній Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад не бере участі у виборах у відповідності до законодавства країни, згідно з яким глава держави може займати свою посаду впродовж двох термінів. Також в ході передвиборних перегонів від своїх кандидатур відмовилися колишній віце-президент Мохаммед Реза Ареф і екс-голова парламенту Голам-Алі Хаддад-Адель. До оголошення списку кандидатів до участі у виборах не були допущені екс-Президент країни Алі Акбар Хашемі Рафсанджані та протеже чинного Президента Есфандіарі Рахім Машаеї.

У голосуванні візьмуть участь більше 50 млн іранців, з них близько 1,6 млн проголосують вперше. Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї закликав усіх жителів країни проголосувати. "Народ повинен голосувати з щастям і радістю, знаючи, що доля країни знаходиться в його руках". Він також відкинув звинувачення держсекретаря США Джона Керрі в нелегітимності виборів.

Читайте також: В Ірані від участі в президентських виборах відмовився ще один кандидат