ua en ru

В Ірані припинено спробу диверсії на ядерному об'єкті

Іранська влада заявила про припинення спроби диверсії на ядерному об'єкті. За словами глави іранського Агентства з атомної енергії Алі Акбара Салехі, заарештовано четверо ймовірних диверсантів.

Іранська влада заявила про припинення спроби диверсії на ядерному об'єкті. За словами глави іранського Агентства з атомної енергії Алі Акбара Салехі (на фото), заарештовано четверо ймовірних диверсантів, передає ВВС.

За заарештованими деякий час вели спостереження іранські спецслужби. Вони дали підозрюваним підготуватися до диверсії , а потім "спіймали на місці злочину".

Салехі не назвав, з якої країни затримані, а також не став уточнювати, який саме ядерний об'єкт зробили своєю метою диверсанти.

Повідомлення про диверсію з'явилося на тлі поліпшення обстановки навколо іранської ядерної проблеми. У Президента Ірану Хасана Рухані та лідера США Барака Обами відбулася бесіда у Нью-Йорку. У ході засідання Генасамблеї ООН Рухані заявив про готовність Тегерана почати переговори щодо "ядерної програми".

Іран вже кілька років зазнає санкцій з боку західних держав через розвиток своєї ядерної програми. На думку США і їх союзників, вона спрямована на створення в майбутньому ядерної зброї. Своєю чергою, Тегеран наполягає на тому, що програма має суто мирний - енергетичний і медичний - характер.

Ізраїль, який вважається єдиною в регіоні державою, що володіє ядерною зброєю, розглядає ядерні розробки Ірану як військову загрозу. Ізраїльська влада неодноразово повідомляла про свій намір атакувати ядерні об'єкти Ірану у випадку, якщо Тегеран не згорне ядерної програми.

Як заявив глава Міністерства закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф, Тегеран прагнутиме досягти компромісного рішення щодо ядерної програми під час переговорів зі світовими державами в жовтні. За словами головного дипломата ісламської республіки, ухвалене рішення має дозволити Ірану продовжити процес збагачення урану, але натомість забезпечити більше гарантій того, що ядерна програма збереже мирний характер.

Зазначимо, що переговори між Тегераном і "шісткою" щодо ядерної програми йдуть із 2006 р.