ua en ru

В Іраку видобуток нафти вперше за 20 років перевищив позначку в 2,6 млн бар./день, - міністр нафти

Ірак вперше за 20 років подолав рівень видобутку нафти в 2,6 млн бар. / день. З такою заявою виступив сьогодні новий міністр нафти Іраку Абдул Карім Луайбі під час прес-конференції, передає РБК з посиланням на Reuters.

Між тим, у червні поточного року Багдад оголосив амбітні плани вийти на щоденний обсяг видобутку чорного золота в 11 млн бар. вже в 2017 р. Такий прогноз висловив керуючий директор Центру розвитку і досліджень нафтогазового комплексу Міністерства нафти Іраку Карим Абдулхассан Алуа в рамках проходив у Москві нафтогазового конгресу. За його словами, рівень видобутку до цього періоду складе 11 млн бар./добу.

У 2009 р. Ірак виставив на тендери 10 нафтових родовищ. Зокрема, російська НК "ЛУКОЙЛ" спільно з норвезькою Statoil перемогла в конкурсі на право розробки нафтового родовища "Західна Курна-2", а група компаній, очолювана російської "Газпром нафтою", перемогла в тендері на розробку родовища "Бадра". Малайзійська Petronas в консорціумі з японською Japex отримали право розробляти родовище "Гарраф" на півдні Іраку, ще два родовища - "Каяра" і "нейма" - в центрі Іраку буде розробляти ангольська Sonangol.

У лютому 2010 р. прем'єр-міністр Іраку Нурі Аль-Малікі заявив, що держава не планує більше залучати іноземні компанії для розробки нафтових родовищ країни. Інакше, за його словами, країна виявиться сильно залежною від зарубіжних компаній. У зв'язку з цим у квітні ц.р. кабінет міністрів Іраку затвердила створення четвертої державної компанії з видобутку нафти - Midland Oil Co., яка дозволить розвантажити три існуючих Держнафтокомпанії, які контролюють до 10 великих нафтопроектів спільно з іноземними компаніями.