ua en ru

В Індонезії сталося друге за останні дві доби виверження вулкана Сінабунг, 21 тис. осіб евакуйовано

В Індонезії сьогодні сталося вже друге за останні дві доби виверження вулкана Сінабунг, що мовчав останні 400 років. З району виверження в провінції Північна Суматра за розпорядженням влади евакуйовано понад 21 тис. осіб, передає РБК з посиланням на Associated Press. Напередодні влада евакуювала з регіону понад 10 тис. жителів.
Виверження вулкана супроводжується викидами в атмосферу величезних мас диму і попелу, що вже позначилося на роботі місцевих аеропортів, що скасували низку рейсів через погану видимість і небезпеки попадання частинок попелу в двигуни машин. За даними фахівців, дим і попіл від вулкана вже досягли висоти в 1,5 км. За словами індонезійських вулканологів, невідомо, як довго продовжиться виверження і чи варто очікувати пірокластичних потоків (суміш гарячого газу, попелу і каменів із швидкістю до 700 км/год і температурою 100-800 градусів).
Індонезія розташована на лінії Тихоокеанського вулканічного вогненного кільця - смуги діючих вулканів, які облямовують Тихий океан. Одне з найбільш великих недавніх вивержень сталося в країні в 1994 р. Тоді в результаті виверження вулкана Мерапі загинули 60 осіб. У 1930 р. вулкан, що прокинувся, став причиною загибелі 1 тис. 300 осіб.