ua en ru

"Інтерпайп" і "Метінвест Холдинг" постачатимуть труби для Shell

Дві українські компанії "Інтерпайп" і "Метінвест Холдинг" постачатимуть труби для Shell. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Компанія Shell провела сертифікацію труб українських виробників і має намір почати їх закупівлі, розповів менеджер компанії зі зв'язків з держорганами Олексій Татаренко на форумі "Економічні та політичні наслідки видобутку сланцевого газу в Україні", проведеному Американським інститутом в Україні.

"Однією з переваг видобутку сланцевого газу нашою компанією в Україні є те, що місцеві виробники труб пройшли сертифікацію своєї продукції з боку Shell і тепер можуть продавати її відділенням нашої компанії по всьому світу", - заявив Татаренко.

У Shell розповіли, що мова йде про труби компаній "Інтерпайп" і "Метінвест Холдинг" - по "Інтерпайпу" необхідні сертифікати вже отримані, по "Метінвест Холдингу" сертифікація триває. Група щорічно закуповує по всьому світу до 260 тис. т труб.

У прес-службі "Інтерпайпу" інформацію Shell не коментують. У прес-службі "Метінвесту" заявили, що процес сертифікації ще не завершений.

Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Борис Красноженов відзначає, що останнім часом у зв'язку з активізацією проектів у сфері транспортування нафти та газу у світі попит на труби зростає в середньому на 2-3% на рік. У I півріччі 2013 р. квота на постачання труб в Росію з України знизився на 30 тис. т - до 120 тис. т. "Одночасно ми бачимо тенденцію закриття ринків країн Митного союзу і насамперед Росії", - говорить експерт.

Нагадаємо, за підсумками 2012 р. з справили 2,014 млн т труб, з них 1 млн т - підприємства групи "Інтерпайп". 28% продукції, виробленої "Інтерпайпом", було експортовано у Росію.

Сланцева революція в США і зростання цін на російський газ призвели до старту цілого ряду енергетичних проектів, які створять додатковий попит на труби, зазначає директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич. "Попит на обсадні та бурильні труби в країнах Чорноморського басейну найближчим часом зросте на 50-70 тис. т на рік, насамперед за рахунок розробки нових родовищ нафти і газу в Азербайджані і Туреччині", - говорить Марунич. Виросте попит і на труби великого діаметра, необхідні для будівництва Трансанатолійського газопроводу і Nabucco. У березні "Інтерпайп" підписав угоду на 15 млн дол. з турецьким постачальником труб Aydin Boru.

Читайте також: Суд відмовився заборонити Shell видобувати сланцевий газ в Україні