ua en ru

У Хорватії сьогодні проходять президентські вибори

У Хорватії сьогодні проходять президентські вибори Джерело фото:twitter.com/1001portails Russie

Президентські вибори почалися в неділю, 28 грудня, в Хорватії, яка є самою молодою країною-членом Європейського Союзу, передає Deutsche Welle.

Фаворитом у першому турі вважається чинний Президент Іво Йосипович, який представляє Соціал-демократичну партію Хорватії (СДПХ).

Згідно з підсумками соціологічних опитувань, серед виборців у нього на 12% більше прихильників, ніж у найближчої суперниці по передвиборній гонці - колишньої глави Міністерства закордонних справ, представник правоцентристської партії "Хорватська демократична співдружність" (ХДС) Колінди Грабар-Китарович.

Третє місце за популярністю займає Мілан Куюнджич від політичного об'єднання "Союз за Хорватію". На пост Президента балотується і студент Іван Синчич, член неурядової організації "Жива стіна".

Президент Хорватії обирається на п'ятирічний термін. Він є верховним головнокомандуючим збройними силами країни і за погодженням з урядом координує зовнішню політику держави.

У разі якщо жоден з кандидатів не отримає в першому турі виборів достатньої кількості голосів, 11 січня відбудеться другий тур голосування.

Нагадаємо, в жовтні в Боснії та Герцеговині відбулися парламентські і президентські вибори.