ua en ru

У Боснії і Герцеговині проходять парламентські і президентські вибори

У Боснії і Герцеговині в неділю, 12 жовтня, проходять парламентські і президентські вибори.

У Боснії і Герцеговині в неділю, 12 жовтня, проходять парламентські і президентські вибори, передає Deutsche Welle.

Майже 3,3 млн громадян обирають не тільки 42 депутатів федерального парламенту, але і членів місцевих парламентів Республіки Сербської і мусульмано-хорватської федерації. Крім того, обираються члени президії Боснії і Герцеговини, в який входять по одному представнику від сербів, хорватів і мусульман.

Відзначається, що в Боснії і Герцеговині, сильно постраждала і розколотої в результаті війни 1992 - 1995 рр., багато виборці відчувають почуття апатії, тому активність на виборах очікується невисокою. Уряд в Сараєво прагне розпочати переговори про вступ в Євросоюз, однак поки не домігся успіхів у сфері проведення політичних і економічних реформ, необхідних для приєднання до цієї організації. Економіка в Боснії зруйнована, безробіття становить 44%.

Напередодні виборів Євросоюз закликав боснійців проголосувати за "необхідне примирення сердець в суспільстві". ЄС і США також побічно закликали виборців відмовити в довірі що перебувають зараз у владі некомпетентним і корумпованим політикам. Однак очікується, що більшість мусульман, православних сербів і католицьких хорватів будуть знову голосувати за партії їх національних лідерів.

Нагадаємо, в серпні в Туреччині пройшли перші прямі президентські вибори, перемогу в яких здобув Реджеп Тайіп Ердоган.