ua en ru

В ході візиту Путіна в Україну 12 липня не планується підписання документів у газовій сфері, - помічник Президента РФ

В ході візиту Президента РФ Володимира Путіна на Україну 12 липня 2012 р. не планується підписання документів у газовій сфері. Про це повідомив журналістам помічник Президента Росії Юрій Ушаков. "Газова тема буде, природно, присутня, але документи не підготовлені, і навряд чи вдасться погодити їх у час, що залишився", - сказав він.

За словами Ушакова, Путін візьме участь у засіданні російсько-української міждержавної комісії, а перед цим проведе окрему зустріч з Президентом України Віктором Януковичем. Помічник глави РФ зазначив, що Москва і Київ продовжують працювати над формуванням правової бази в газовій сфері. За його словами, Президенти двох країн обговорять можливості та перспективи вирішення цього стратегічного завдання найближчим часом у світлі підготовки нового повномасштабного договору про розширення співпраці в газовій сфері, а також виконання домовленості між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про спільне освоєння структури Палласа, розташованої на шельфі Чорного моря.

Ушаков додав, що в ході зустрічі Президентів можуть бути порушені будь-які питання, у тому числі найбільш чутливі, і не виключив, що "в тій чи іншій мірі" буде порушена ситуація навколо колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Також, за його словами, лідери двох держав докладно розглянуть тематику двосторонньої взаємодії у використанні мирного атома, обговорять перспективні проекти в освоєнні космосу, розглянуть прогрес в переговорах за Азово-Керченським врегулюванням і обговорять питання розширення договірно-правової бази перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Він додав, що значне місце на зустрічі буде відведено питанню економічного співробітництва на просторі СНД. За його словами, за підсумками засідання комісії буде підписано низку документів, зокрема, міжурядову угоду про взаємодію при попередженні надзвичайних ситуацій, меморандум про співпрацю в боротьбі з тероризмом, угоду про співпрацю в області авіапошуку і порятунку. Також будуть підписані угоди між "Росатомом" і Міністерством енергетики України, угода про взаємодію між Міністерствами освіти і науки РФ і України, а також меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку двох країн і ряд інших документів.

Нагадаємо, 10 липня джерело в Адміністрації Президента України повідомило, що домовитися про зміни газового договору перед п'ятим засідання українсько-російської міждержавної комісії Україні так і не вдалося.