ua en ru

У Хіросімі проходить вшанування жертв атомного бомбардування 1945 р

Десятки тисяч людей зібралися в японському місто Хіросіма на меморіальні заходи з нагоди 68-ї річниці першого в історії атомного бомбардування.

Десятки тисяч людей зібралися в японському місто Хіросіма на меморіальні заходи з нагоди 68-ї річниці першого в історії атомного бомбардування. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Ще живі очевидці, родичі жертв і антиядерні активісти вшановують загиблих у Парку миру поблизу епіцентру вибуху, який вбив до 140 тисяч людей.

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе назвав зусилля з ліквідації атомної зброї обов'язком Японії як єдиної у світі країни, що зазнала ядерного нападу.

У 1945 році через три дні бомбардування Хіросіми друга подібна бомба вразила Нагасакі.

Невдовзі Японія капітулювала, це означало закінчення Другої світової війни.

Атомні бомбардування Хіросіми і Нагасакі - єдині в історії людства приклади бойового використання ядерної зброї. Вони були здійснені збройними силами США на завершальному етапі Другої світової війни. Офіційно, метою бомбардувань було прискорення капітуляції Японії.

Вранці 6 серпня 1945 року американський бомбардувальник B-29 Enola Gay під командуванням полковника Пола Тіббетса скинув на японське місто Хіросіма атомну бомбу Little Boy еквівалентом від 13 до 18 кілотонн тротилу. Три дні потому, 9 серпня 1945, атомна бомба Fat Man була скинута на місто Нагасакі пілотом Чарльзом Суїні, командиром бомбардувальника B-29 Bockscar. Загальна кількість загиблих склала від 90 до 166 тисяч осіб у Хіросімі і від 60 до 80 тис осіб - в Нагасакі.

Антиядерні настрої в Японії посилилися після 2011 року, коли через природні катаклізми і неготовність до роботи в надзвичайних умовах сталася аварія на АЕС "Фукусіма-1".