ua en ru

В Харківській обл. громадські організації сформували "Платформу цивільних сил"

У Харкові 4 березня відбулися установчі збори Громадської Ради (гр) при Харківській обласній державній адміністрації (ОДА), який у 2015 р. подали заявки понад 200 громадських організацій області. Більшість з них складають представники попереднього ОС, які в 2014 р. виступили з офіційним зверненням на підтримку диктаторських законів 16 січня. Про це йдеться у відкритому листі до голови облдержадміністрації Ігорю Райину, яке підписали керівники 72 громадських організацій, закликавши губернатора розпустити Раду.

"При проведенні установчих зборів групою учасників був здійснений ряд провокацій, які в умовах української дійсності можуть трактуватися, як непатріотичні і спрямовані на "розкачку" ситуації у Харкові та в державі в цілому. Ці провокації призвели до грубих порушень чинного законодавства і були спрямовані на те, щоб усунути волонтерські та європейсько орієнтовані інститути громадянського суспільства від можливості впливати на формування та реалізацію державної політики у Харківському регіоні", - йдеться у зверненні.

Повідомляється, що лідери організацій, які залишили в знак протесту збори гр при Харківській ОДА, вчора визначалися з форматом подальших взаємин з владою як міста, так і області. Волонтери та активісти вирішили створити ресурсний центр для інститутів громадянського суспільства та консолідуватися навколо процесів підвищення конкурентоспроможності регіону. Робоча назва об'єднання - "Платформа громадських сил".

За словами програмного директора "Центру Розвитку Громад", творця сайту гр при ХОДА Артема Коновалова, такий ресурсний центр може стати диспетчером в наданні громадським активістам необхідних освітніх і юридичних послуг. Його створення дозволить почати роботу над пакетом дій для запуску реформ місцевого самоврядування - це буде свого роду "флешка", як для громадських організацій, так і для влади міста та області.

При цьому лідер харківської обласної організації "Правого Сектора" Андрій Санін вважає, що у організацій, які увійдуть у формований громадянський альянс, знайдуться аргументи, які змусять владу прислухатися до пропозицій громадських діячів.

Член правління громадської організації "Разом" Сергій Політучий впевнений, що коло однодумців, який виник при формуванні нового складу гр при ХОДА здатний на набагато більше, ніж пікірування з представниками "старої гвардії" в Раді, чи здатна "влити молоде вино у старі міхи".

У свою чергу, член правління Харківського прес-клубу ринкових реформ Ігор Душин запропонував паралельно з оформленням об'єднання підготувати і провести в Харкові Форум патріотичних сил, в якому візьмуть участь не тільки харків'яни, але й активісти з районів області.

В Харківській обл. громадські організації сформували "Платформу цивільних сил"Член правління громадської організації "Асоціація випускників Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого", заслужений юрист України Михайло Ісаков запропонував присутнім два варіанти формату майбутнього об'єднання: "Перший - яким пішли наші колеги з харківської та інших Евромайданов - громадський рух, що об'єднує громадських активістів персонально, без юридичної реєстрації. Другий шлях - оформлення цивільного спілки громадських організацій - юридичних осіб".

На думку модератора зборів, члена правління громадської організації "Ротарі-клуб "Харків сіті" Петра Маркова, другий варіант більш правильний, оскільки дозволить альянсу працювати в правовому полі, більш ефективно будувати взаємовідносини з органами державної виконавчої влади і правильно позиціонувати себе в міжнародних проектах, що також дуже важливо.

Резюмуючи підсумки наради, керівник "Громадянської самооборони Харкова"Віталій Тропачев зазначив, що перспективи об'єднання в широку коаліцію патріотичних сил учасникам зібрання тепер належить обговорити в первичках, щоб визначитися з основними принципами і тактичними завданнями учасників майбутнього альянсу.