ua en ru

В.Грицак звинуватив МЗС у реалізації тіньової схеми продажу українських паспортів

В Кабміні реалізується злочинна схема, спрямована на придбання нового обладнання для друку закордонних паспортів старого зразка зі вклеєними фотографіями, на що вже виділено 3,5 млн євро. Про це сьогодні на прес-конференції заявив народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, повідомляє його прес-служба.

Нардеп зазначив, що для реалізації свого задуму чиновники МЗС мають намір закупити нове обладнання, яке коштуватиме державі принаймні 100 млн євро, половина з яких залишиться чиновникам, задіяним у тіньовій схемі. Водночас, за словами В.Грицака, МВС має сучасне обладнання, яке дозволяє виготовляти біометричні паспорти, які неможливо підробити. Найнебезпечнішим, за словами депутата, є те, що скандал може ускладнити відносини України та ЄС, адже запровадження біометричного паспорту є однією з умов безвізового режиму.

В.Грицак також повідомив, що, незважаючи на зміну влади в Україні, продовжує діяти тіньова схема з продажу українських паспортів старого зразка до Молдови та Придністров'я. "В цих країнах і досі можна придбати паспорти зразка 1994 р., в яких можна замінити фотографію", - підкреслив він.

За словами В.Грицака, в Молдові та Придністров'ї розгорнута мережа з продажу українських паспортів, ціна яких на чорному ринку становить 1-10 тис. дол. "Оцінку ситуації обов'язково мають дати СБУ і Президент України", - сказав депутат.