ua en ru

У Греції співробітнику поліції пред'явлені звинувачення у вбивстві 15-річного підлітка в ході протестів в Афінах у 2008 р

Співробітникові грецької поліції пред'явлені офіційні звинувачення у вбивстві 15-річного підлітка в ніч з 6 на 7 грудня 2008 р. в ході зіткнень анархістів з поліцією в Афінах. Згідно з рішенням грецького суду, Епамінондас Корконеас винен у навмисному позбавленні життя Олександра Грігоропулоса. Як відзначають спостерігачі, тепер поліцейському, який застрелив підлітка, може загрожувати довічне ув'язнення. Його колегу Вассіліса Сараліотіса суд Амфісси (місто знаходиться в 200 км на захід від столиці Греції - Афін) визнав винним у співучасті в злочині, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Зазначимо, що адвокати підсудного, як і сам підсудний наполягали на ненавмисності дій, які спричинили за собою смерть підлітка. Зокрема, Е.Корконеас в ході слідства стверджував, що куля потрапила в юнака рикошетом, проте очевидці повідомили зворотне.
Нагадаємо, підліток був застрелений в ході зіткнень анархістів і поліцейських в Афінах в ніч на 7 грудня 2008 р. Після цього молодь, озброєна пляшками із запальною сумішшю, вийшла на вулиці Афін, Салоніків та інших грецьких міст, щоб висловити свій протест. Анархісти підпалювали автомобілі магазини і банки, а також здійснювали нальоти на поліцейські дільниці. У результаті заворушень кілька співробітників правоохоронних органів отримали поранення. Для розгону демонстрантів поліцейським довелося застосувати сльозогінний газ. Після цих подій міністр внутрішніх справ Греції Прокопіс Павлопулос подав прохання про відставку, яку, однак, не було задоволено.