ua en ru

В Греції сформовано тимчасовий уряд

У ніч на 17 травня в Греції було оголошено склад тимчасового уряду, повідомляє Associated Press. Кабінет міністрів технічний, тому його повноваження обмежені.

Кабмін не зможе ухвалювати закони або приймати зобов'язання перед іноземними партнерами, його головна задача зведена до організації дострокових парламентських виборів, призначених на 17 червня 2012 р.

Головою призначено Панагіотіса Пікраменоса, до цього обіймав посаду голови Державної ради. Ключовий учасник переговорів з надання іноземної фінансової допомоги, професор економіки Афінського університету Георгос Зінас виконуватиме обов'язки міністра фінансів.

Петрос Молівіатіс, який має великий дипломатичний досвід призначений на пост керівника зовнішньополітичного відомства. У період з 2004 р. по 2006 р. він уже керував цим міністерством.

Всього у тимчасовий уряд увійдуть 16 осіб, всі вони сьогодні принесуть присягу.

Нагадаємо, грецькі парламентарі після проведення дострокових виборів не змогли домовиться про створення коаліції і формуванні уряду. Згідно законам республіки, було прийнято рішення про проведення повторного голосування.

Зазначимо, як заявило міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings, в разі виходу Греції з валютної зони прогноз по рейтингах інших назв країн буде змінений на "негативний", що означає можливість зміни рейтингу у бік пониження в короткостроковій перспективі. "Країни, які вже мають" негативний "прогноз по рейтингу, а саме: Бельгія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Португалія, Словенія та Франція, зіткнуться з негайним ризиком зниження суверенного кредитного рейтингу на один щабель", - йшлося в звіті.
Економіка Греції переживає серйозну кризу. У березні 2012 р. після успішної операції з обміну державних облігацій, що знаходяться в розпорядженні приватного сектора, Міжнародний валютний фонд і Єврогрупа схвалили виділення Афінам другого пакету стабілізаційного кредиту на суму понад 130 млн євро.

Основною умовою для виділення Греції другого пакету фінансової допомоги, про яку домовлялися міністри країн єврозони, є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу складе 130 млрд євро.

Натомість керівництво Греції зобов'язався здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.