ua en ru

У Держдепі США припускають відключення Росії від системи SWIFT, - ЗМІ

У Держдепі США припускають відключення Росії від системи SWIFT, - ЗМІ

У Держдепартаменті Сполучених Штатів Америки припускають відключення Росії від системи SWIFT, передає видання "Комерсант" з посиланням на свої джерела, близькі до Держдепу.

"США будуть намагатися, як і раніше, просувати дипломатичне рішення, хоч це поки не дало потрібного ефекту. Але що стосується іншого шляху (санкцій, - ред.), наші можливості далеко не вичерпані", - повідомило джерело.

Джерело, близьке до Держдепу, не виключив, що США можуть в якості санкцій відключити Росію від системи SWIFT. "Це було б дуже болісно",- сказав він.

За даними видання, США можуть заборонити взаємодія через SWIFT американським і російським банкам безпосередньо, у формі директиви, або ж шляхом впливу на роботу операційного центру SWIFT в США, через який йде взаємодія американських банків із зарубіжними. Однак вплинути на роботу європейських банків, як і будь-яких інших поза США, з російськими по SWIFT США не можуть, так як це взаємодія відбувається через непідконтрольні Америці операційні центри SWIFT в інших частинах світу.

Нагадаємо, США повідомили про намір посилити санкції проти РФ після обстрілу Маріуполя, в результаті якого загинуло 30 мирних жителів.

Також загострення конфлікту в Україні обговорять на засіданні Ради ЄС 29 січня.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) - співтовариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій, міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. Головний офіс розташований у Брюсселі. Членами SWIFT є понад 10 тис. організацій, у тому числі близько 1 тис. корпорацій.