ua en ru

В містах Донбасу очікують на прибуття другої партії допомоги від Ахметова

Друга партія допомоги в рамках гуманітарного рейсу Ріната Ахметова прибула на Донбас і почала розподілятися по пунктах призначення. Як повідомили в гуманітарному штабі "Допоможемо" при фонді Ахметова, в першу чергу допомогу отримають найбільш незахищені категорії населення (інваліди, пенсіонери), а також сім'ї з дітьми.

Повідомляється, що гуманітарна допомога включає 10-кілограмові продуктові набори, засоби гігієни, а також набори з дитячим харчуванням.

За словами волонтера Олексія Золотарьова, працівника комбінату "Азовсталь", 10 вересня повинна завершитися остаточна розгрузка фур та в цей же день розфасована по індивідуальних пакетах допомога невеликими вантажівками розійдеться по різних містах. "Минулого разу волонтери за три доби розфасували 10 тис. таких пакетів. Настрій у всіх дуже позитивний, ми раді, що вдалося допомогти землякам", - каже Золотарьов.

"Допомога, яку ми очікуємо, буде для нас надзвичайно актуальною. Без неї місто вже не справляється. Зараз у нас 1,5 тис. переселенців, але мова йде тільки про зареєстрованих людей. Це біженці з великих і малих населених пунктів - Горлівки, Дебальцеве, Тореза та багатьох інших. Як ви розумієте, людям складно або майже неможливо знайти роботу, пенсіонери не можуть отримати пенсії", - повідомила начальник Управління праці та соціального захисту Докучаєвської міськради Ірина Васильєва.

Як підкреслила Васильєва, городяни допомагають як можуть, постійно приносять речі і продукти, але місцевий ресурс практично вичерпаний, тим більше що робота держказначейства зупинена. "У нас в деяких сім'ях живуть по 6-12 переселенців. Кілька жінок-біженок вже народили в нашому місті, адже у багатьох переселенців немає можливості їхати кудись далеко. Тому гуманітарна допомога - життєво важливе питання", - підкреслила чиновник.

З другим ешелоном на Донбас тільки на цьому тижні прибуло 650 т корисного вантажу, а до кінця місяця гуманітарний штаб обіцяє доставити 3,5 тис. т продуктів, засобів гігієни, дитячого харчування. У складі продуктових наборів - товари першої необхідності: цукор, борошно, олія, крупи, макарони, консерви, згущене молоко, чай, цукерки, печиво.

Це вже другий ешелон з гуманітарною допомогою, що Рінат Ахметов відправляє на Донбас. Допомога з першого ешелону вже лунає в 45 населених пунктах Донецької та Луганської областей, в тому числі і в місті Донецьку. За різними оцінками, в населених пунктах двох областей допомоги вимагають 1 до 3 млн осіб.