ua en ru

В "Газпромі" заперечують участь в конкурсі з купівлі українських облгазів

В "Газпромі" заяву Фонду державного майна України (ФДМУ) про те, що компанія є одним з основних претендентів на купівлю українських облгазів, назвали спробою створити видимість конкуренції за об'єкти. У самому "Газпромі" не вірять у відкритість майбутнього конкурсу, а на думку експертів, навіть якщо російська компанія і візьме участь в приватизації, реальної конкуренції між нею і другим основним потенційним покупцем Group DF не буде, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

В "Газпромі" вчора категорично спростували свою участь у приватизації українських облгазів: "Українська сторона використовує цей аргумент для того, щоб показати, що конкурс пройде відкрито. Насправді ми не отримали ні запрошення на конкурс, ні гарантій, що він буде відкритим, і тому брати участь в ньому не збираємося", - заявило джерело в компанії.

Однак джерела в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго ставлять ці заяви під сумніви: "Газпром" неодноразово говорив про свій інтерес до українського роздрібного газового ринку і про бажання вийти на кінцевого споживача на цьому ринку".

На думку експертів, навіть якщо "Газпром" візьме участь в приватизації облгазів, то не стане торгуватися по ціні з Дмитром Фірташем, а домовиться про розподіл активів.

Відзначимо, що "Газпром" володіє акціями п'яти українських облгазів через RosUkrEnergo, в якій компанії належить 50%.

Нагадаємо, що вчора в ефірі радіо "Свобода" голова ФДМУ Олександр Рябченко заявив, що російський "Газпром" є одним з головних претендентів на покупку державних пакетів акцій газопостачальних компаній.