ua en ru

У ФРН закликають мільярдерів країни послідувати прикладу американських "колег" і зробити пожертвування

Представники німецької опозиції, члени Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) і партії "зелених" привітали готовність 40 американських мільярдерів розлучитися принаймні з половиною свого стану і пожертвувати кошти на блочинність, назвавши цей крок хорошим прикладом для спроможних громадян ФРН. "Той, хто може витрачати, повинен поступати саме так", - приводить німецький телеканал N-TV слова голови партії "зелених" Клаудії Рот, повідомляє РБК.
Заступник голови СДПН Йоахім Посс відізвався про ініціативу американських мільярдерів як про хорошу ідею, додавши, що цьому прикладу варто наслідувати. Політик також відзначив, що за минулий рік добродійність в Германії знайшла ще значніші масштаби. Колега Й.Посса по політичній партії Карстен Шнайдер назвав намір найбагатших громадян США прикладом того, що вони "відчувають на собі відповідальність перед суспільством".
Проте в зацікавлених кругах Німеччини з деяким скептицизмом віднеслися до цього почину. Як заявив N-TV голова одного з німецьких добродійних фондів доктор Амброс Шиндлер, "первинна установка на те, щоб витрачати і жертвувати, в США агресивніше", ніж в Германії. За його словами, німецькі мільярдери стають дуже скромними, коли мова заходить про їх витрати. Виною тому часто критичне ставлення німецької громадськості до грошових заохочень, які отримують високопосадовці. Проте А.Шиндлер упевнений - і йому відома безліч прикладів, - що багато німецьких благодійників, включаючи знаменитостей, роблять пожертвування, не афішуючи цього факту.
Нагадаємо, напередодні близько 40 американських мільярдерів приєдналися до добродійної кампанії найбагатших людей в США Біла Гейтса і Уоррена Баффета і пообіцяли віддати не менше половини свого стану на добродійність. Повідомлення про це з'явилося на сайті кампанії The Giving Pledge, запущеному Б.Гейтсом і У.Баффетом в червні ц.р. У списку мільярдерів, що відгукнулися на пропозицію розщедритися за життя або після смерті, знаходяться такі відомі люди, як мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, медіамагнат Тед Тернер, банкір Девід Рокфеллер, творець кіносаги "Зоряні війни" Джордж Лукас, нафтовий магнат Томас Бун Пікенс. Відмітимо, що організатори The Giving Pledge не приймають ніяких грошових внесків від спроможних людей Сполучених Штатів, а тільки просять їх узяти на себе етичне зобов'язання віддати не менше половини свого статку на філантропію. Самі У.Баффет і Б.Гейтс вже давно пообіцяли віддати свої статки на добродійність.