ua en ru

У Федеральному суді Нью-Йорка поновлюється розслідування проти Тимошенко та ЄЕСУ

У Федеральному суді Нью-Йорка відновлюється провадження з заявленим позовом Universal Trading&Investment Co. (UTICo) до екс-керівника Єдиних енергетичних систем України (ЄЕСУ) Юлії Тимошенко. Зокрема, UTICo просить суд стягнути з Тимошенко 18,3 млн дол. збитку, нанесеного екс-керівником ЄЕСУ в результаті незаконної підприємницької діяльності на території Нью-Йорка.

У UTICo стверджують, що Тимошенко з чоловіком здійснювали незаконну підприємницьку діяльність у Нью-Йорку, включаючи відмивання грошей ЄЕСУ через операції з використанням місцевих банків за співучастю колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, засудженого в США до дев'яти років ув'язнення і штрафу в розмірі 10 млн дол. Позивач стверджує також, що у злочинних схемах були задіяні також колишній заступник міністра фінансів РФ Андрій Вавілов і 10 невстановлених осіб, що підпадає під статтю закону про організовану злочинність (RICO).

Крім того, UTICo посилається на доказову базу українських правоохоронних органів, свідчить про те, що Юлія Тимошенко сплатила через банки Нью-Йорка суму в 2,479 млн дол. за замовні вбивства. За законодавством США, на даний вид злочину не поширюються строки позовної давності.

Про дату судового засідання Федеральний суд Нью-Йорка повинен проінформувати в найближчі дні. У разі задоволення позовних вимог UTICo, проти екс-глави ЄЕСУ на території США автоматично буде відкрито кримінальне провадження.