ua en ru

У єврозоні почалася дефляція

У єврозоні почалася дефляція

За підсумками 2014 року в країнах єврозони була зафіксована дефляція, пише The Financial Times.

Востаннє це явище зазначалося в європейській економіці в жовтні 2009 року. Економісти передбачали зниження цін на рівні 0,1%, так що підсумковий показник виявився близьким до прогнозу.

Як очікується, свіжі дані про негативну інфляції підштовхнуть європейський Центробанк до початку повномасштабної програми кількісного пом'якшення може бути оголошено вже 22 січня.

Регулятори зазвичай очікують, що зниження цін на енергоносії призведе до зростання споживання. Ядерний показник інфляції, який виключає з себе такі волатильні ціни на продукти харчування або енергоносії, виріс до 0,8%.

В цілому ціни в єврозоні зростали протягом року з зайвим менш ніж на 1% в місяць, в той час як ЄЦБ обіцяв утримати інфляцію на рівні трохи нижче 2%. На думку головного економіста по європейських справах з RBC Capital Markets Джеймса Ешлі, у створеному положенні речей варто звинувачувати не тільки зниження цін на нафту, але і невдалу фіскальну і монетарну політику влади.

На початку січня глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що в 2015 році єврозоні загрожує дефляція, що призведе до уповільнення економічного зростання. Цей ризик не можна повністю виключити", але ймовірність настання такого сценарію невелика, сказав банкір.

На думку Драгі, на уповільнення зростання впливають високі податки, половинчасті реформи та забюрократизованість процесу прийняття рішень.

Нагадаємо, раніше Міжнародний валютний фонд попередив про зниження темпів росту світової торгівлі.