ua en ru

В Європі зростає опір ініціативи ФРН внести зміни в європейські конвенції, - джерело

За кілька днів до саміту Євросоюзу (який має відбутися 9 грудня) в Європі зростає опір ініціативи ФРН внести зміни в існуючі конвенції, передає Reuters. Як повідомили джерела в європейських урядових колах, позицію Німеччини не підтримують як окремі держави єврозони, так і деякі держави-члени ЄС, що не входять у валютний блок. Ідея Німеччині викликає нарікання і у президента Європейської ради Хермана ван Ромпея, який наполягає на тому, що дотримання бюджетної дисципліни в країнах Європи можна досягти і в рамках існуючих конвенцій.
"Не можна сказати" ми хочемо перейти на новий щабель фіскального союзу "і одночасно в односторонньому порядку вимагати внесення змін до існуючих договорів. Європарламент ніколи цього не схвалить", - сказав один з європейських політиків, що бере участь в переговорах по даній темі. Інший політик повідомив, що також не бачить сенсу у зміні європейських конвенцій, вважаючи, що намічених цілей можна досягти в рамках існуючих договорів.
Влада Німеччини виступє за внесення змін в європейську конвенцію, посилаючись на те, що фінансове становище держав - членів блоку необхідно контролювати, а безвідповідальна поведінка окремих урядів, що допускають занадто високий рівень держборгу, - карати. Покарати "порушників бюджетної дисципліни", на думку німецької влади, можна лише внесенням відповідних поправок до існуючих пактів, які дозволять Єврокомісії звертатися до Європейського верховного суду і вже через судову інстанцію вимагати від урядів виконання взятих на себе зобов'язань.
Заклики до внесення поправок в європейські угоди стали звучати все голосніше після того, як в листопаді ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії перевищила 7-відсоткову позначку, яку аналітики називають "точкою неповернення". При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні чи Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Саме після того як ставки по аналогічних держпаперами Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були змушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.