ua en ru

У Єгипті ліквідовано таємну поліцію

У Єгипті скасована державна служба з безпеки та розслідувань, інша назва - таємна поліція. Як повідомив міністр внутрішніх справ Манусур аль-Іссаві, її довго звинувачували в багаторічному порушенні прав людини, передає РБК з посиланням на BBC. Він зазначив, що тепер її місце займе "Національне підрозділ безпеки".
Нове відомство, за словами глави єгипетського МВС займеться "захистом внутрішніх справ країни і боротьбою з тероризмом".
Відзначимо, що за непідтвердженими даними в штат таємної поліції входили близько 100 тис. чоловік.
Незабаром після повалення Президента Єгипту Хосні Мубарака, яке відбулося 11 лютого 2011 р., в країні пройшли масові акції протесту з вимогою розпустити Службу держбезпеки та її Головне управління розслідувань. Протестуючі звинувачують, що працівники цих спецслужб допустили безліч правопорушень по відношенню до громадян Єгипту та й гнали їх необгрунтовано. Крім того, таємну поліцію звинувачують у застосуванні тортур і підтасовуванні результатів виборів.
На початку березня по всій країні демонстранти спробували взяти штурмом штаб-квартири таємної поліції. Таким чином, демонстранти намагалися заволодіти документами, які можна використати в суді проти чиновників. Учасники штурму також заявляли, що хочуть звільнити політичних ув'язнених, які все ще знаходяться у в'язницях. У результаті нападів на будівлі служби держбезпеки Єгипту було заарештовано майже 50 співробітників служби, яких викрили у спробах знищити документи, що підтверджують факт порушень.