ua en ru

У Єгипті сьогодні проходить фінальний раунд референдуму щодо нової Конституції

У Єгипті в суботу, 22 грудня, стартував другий раунд референдуму щодо нової Конституції. Проект основного закону країни викликав у Єгипті масштабні заворушення і призвів до загострення політичної кризи.

Документ підтримали ісламісти, в той час як ліберальна опозиція його різко розкритикувала. "Національний фронт порятунку", головна єгипетська опозиційна коаліція, навпаки оголосила бойкот голосуванню за проектом основного закону, який, як стверджують правозахисники, обмежує права меншин і жінок.

Виборчі дільниці відкрилися сьогодні в 8:00 за місцевим часом (8:00 за київським часом) і продовжать роботу щонайменше до 19:00. Їх робота може бути продовжена, як це було в минулому раунді голосування, повідомляє Reuters.

Перший етап конституційного референдуму, який охоплював великі міста, проходив у Єгипті 15 грудня 2012 р., після чого було заявлено, що більшість голосів була віддана за нову Конституцію країни. За попередніми даними, її підтримали 56,5% громадян країни. У свою чергу, опозиціонери вважають, що перший раунд пройшов нелегітимно.

Голова виборчої комісії Єгипту Захлул ель-Бальші, відповідальний за проведення референдуму з питання про нову Конституцію країни, 20 грудня 2012 покинув свій пост. Як повідомляється в листі, направленому представникам виборчкому, причиною його відходу є різко погіршився стан здоров'я, проте опозиція вважає, що відставка викликана порушеннями в ході голосування, які виявилися для нього неприйнятними.

Проект Конституції Єгипту встановлює для Президента нову межу повноважень - не більше двох термінів по чотири роки. Раніше глава держави міг переобиратися на 6-річний термін необмежену кількість разів. З документа прибрали згадку про рівноправність чоловіків і жінок, а в статті про свободу зібрань з'явився пункт про обов'язкове попереднє повідомлення влади.

Між тим, деякі статті залишилися незмінними у порівнянні з попередньою Конституцією: так, державною релігією в країні визнається іслам, а в основі законодавства залишаться принципи шаріату. При цьому шаріатські норми прописані докладніше.

Нагадаємо, 22 листопада 2012 р. Президент Єгипту Мурсі підписав указ, яким розширив свої повноваження на шкоду законодавчій і судовій гілкам влади. Його рішення викликало хвилю критики з боку єгипетської опозиції. Зокрема, екс-глава МАГАТЕ Мохаммед Ель-Барадеї назвав Мурсі "новим фараоном Єгипту".

Єгипетські судді закликали до загального страйку на знак протесту проти Президентського декрету. 23 листопада 2012 р. заворушення почалися по всій країні. У цій обстановці Мурсі пішов на компроміс з армією, наділивши її поліцейськими повноваженнями, в тому числі дозволивши військовим заарештовувати цивільних осіб з метою забезпечення безпеки і захисту державних установ.