ua en ru

У Єгипті розпочато кримінальне розслідування проти лідерів опозиції за звинуваченням у державній зраді

Генеральний прокурор Єгипту Талаат Ібрагім розпорядився провести розслідування за звинуваченням лідерів опозиції в державній зраді у зв'язку з тим, що вони нібито підбурювали своїх прихильників повалити Президента Мохаммеда Мурсі, передає Associated Press.

Розслідування було ініційовано Ібрагімом, призначеним на цю посаду в листопаді ц.р. Президентом Мурсі, на наступний день після того, як Мурсі закликав до діалогу з опозицією. Очікується, що це ускладнить і без того напружену політичну ситуацію в країні.

Приводом для початку розслідування стали скарги щонайменше двох юристів, які були направлені в єгипетську прокуратуру в грудні 2012 р. Вони торкнуться екс-голови МАГАТЕ Мохаммеда ель-Барадеї, екс-міністра закордонних справ Амра Мусі і колишнього суперника Мурсі у боротьбі за президентське крісло - журналіста Хамдина Саббахі. Поки жоден з них не прокоментував ініційоване розслідування, але в цілому опозиція відкидає звинувачення. Так, колишній міністр культури Єгипту Емад Абу Газі, нині перебуває в одній партії з ель-Барадеї, зазначив, що в країні встановлюється поліцейська держава і усуваються політичні опоненти.

Нагадаємо, 22 листопада 2012 р. Мурсі підписав указ, який розширює його повноваження у збиток законодавчій та судовій гілкам влади. Його рішення викликало хвилю критики з боку єгипетської опозиції. Заворушення почалися по всій країні 23 листопада 2012 р. Мурсі був змушений втекти з президентського палацу, оточеного протестуючими. Одночасно з мітингом опозиції в країні пройшли мітинги і в підтримку глави держави.

У цій обстановці Мурсі пішов на компроміс з армією, наділивши її поліцейськими повноваженнями, в тому числі дозволивши військовим заарештовувати цивільних осіб з метою забезпечення безпеки і захисту державних установ. Спірні положення декларації були скасовані 9 грудня 2012 р. Крім того, недавно в країні була прийнята нова Конституція, розроблена при визначальному впливі ісламістів та така, що вводить принципи шаріату в систему державного устрою.

Читайте також: Опозиція Єгипту оскаржить результати референдуму по "шаріатській" Конституції