ua en ru

Прокуратура Єгипту звинувачує Мурсі в шпигунстві та вбивствах

Генпрокуратура Єгипту почала розслідування по позовах, поданих проти усуненого від влади Президента Мохаммеда Мурсі і низки лідерів "Братів-мусульман" по звинуваченню в шпигунстві і вбивстві протестувальників, повідомив помічник генерального прокурора Адель ас-Саїд.

Генпрокуратура Єгипту почала розслідування по позовах, поданих проти усуненого від влади Президента Мохаммеда Мурсі (на фото) і низки лідерів "Братів-мусульман" по звинуваченню в шпигунстві і вбивстві протестувальників, повідомив помічник генерального прокурора Адель ас-Саїд. Про це повідомляє BBC.

За його словами, слідчі вивчають справи по позовах, поданих проти Мохаммеда Мурсі, а також верховного наставника "братів" Мохаммеда Бадіа, керівників політичного крила ісламістської Партії свободи і справедливості Мохаммеда аль-Бельтагі і Ісама аль-Ар'яна. Також мова йде про проповідника Сафуата Хігазі і низку інших представників керівництва руху.

Читайте також: Держдепартамент США вимагає звільнити Мурсі

Як повідомив помічник генпрокурора, їх звинувачують в причетності до здійснення низки злочинів, включаючи "співпрацю з іноземними органами і шпигунство на користь іншої сторони, що могло завдати шкоди національним інтересам держави, а також вбивство мирних демонстрантів і підбурювання до вбивств, виготовлення зброї і вибухових речовин". У переліку звинувачень фігурує і причетність до "нападу на військові казарми, що завдало серйозного збитку національній безпеці країни". Прокуратура готується провести допити цих людей і порушити кримінальні справи, якщо слідчі встановлять їх причетність до злочинної діяльності.

Раніше прокуратура Єгипту розпорядилася затримати 10 керівників "Братів-мусульман", включаючи Мохаммеда Бадію. Більшість з них, проте, до цих пір залишаються на волі.

Читайте також: Хазем ель-Беблаві очолить перехідний уряд Єгипту

Нагадаємо, 3 липня 2013 р. Збройні сили Єгипту оголосили про усунення Мурсі від влади. Головнокомандуючий армії Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пояснив надзвичайні заходи виконанням "волі народу", що не прийняв Мурсі як національного лідера.

Державний переворот підсилив конфлікт політичних опонентів. Тепер з протестами на вулиці вийшли прихильники Мурсі, а в рядах "Братів-мусульман" почалися арешти. У Каїрі була розстріляна демонстрація прихильників Мурс, який знаходиться під домашнім арештом. Це відбулося після того, як армійське командування заявляло про те, що визнає право громадян на виступи.

Відзначимо також, що Єгипет позбувся ще і законодавчої влади. Тимчасовий Президент Адлі Мансур розпустив верхню палату парламенту - Раду Шури, яка з моменту розпуску нижньої палати виконувала законодавчі функції.