ua en ru

Держдепартамент США вимагає звільнити Мурсі

Держдепартамент США підтримав заклик Німеччини звільнити Президента Єгипту Мохаммеда Мурсі, чиє місцезнаходження в даний час достовірно не відоме.

Держдепартамент США підтримав заклик Німеччини звільнити Президента Єгипту Мохаммеда Мурсі (на фото), чиє місцезнаходження в даний час достовірно не відоме. Про це повідомляється на офіційному сайті відомства.

Представник Держдепартаменту Джен Псакі, відповідаючи на питання журналіста в ході щотижневого прес-брифінгу, чи згодна вона з вимогою Німеччини випустити Мурсі, сказала, що так. На питання, чи не побоюється вона, що випадок з Мурсі створює прецедент, відповіла, що кожен випадок і кожна ситуація індивідуальні.

Нагадаємо, 3 липня 2013 р. Збройні сили Єгипту оголосили про усунення Мурсі від влади. Головнокомандуючий армії Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пояснив надзвичайні заходи виконанням "волі народу", що не прийняв Мурсі як національного лідера.

Читайте також: Хазем ель-Беблаві очолить перехідний уряд Єгипту

Державний переворот підсилив конфлікт політичних опонентів. Тепер з протестами на вулиці вийшли прихильники Мурсі, а в рядах "Братів-мусульман" почалися арешти. У Каїрі була розстріляна демонстрація прихильників Мурсі, який знаходиться під домашнім арештом. Це сталося після того, як армійське командування заявило про те, що визнає право громадян на виступи.

Зазначимо також, що Єгипет позбувся ще і законодавчої владі. Тимчасовий Президент розпустив верхню палату парламенту - Раду Шури, яка з моменту розпуску нижньої палати виконувала законодавчі функції.

Читайте також: Єгипетська криза - Мухаммед Мурсі повалений, в країні тимчасово припинена дія Конституції

В. о. Президента Єгипту Адлі Мансур 8 липня 2013 р. опублікував декрет, згідно з яким парламентські вибори в країні пройдуть в найближчі шість місяців залежно від ухвалення поправок в діючу Конституцію країни, які у свою чергу мають бути затверджені на референдумі. Після парламентських виборів в Єгипті будуть організовані вибори Президента. За організацію плебісциту по конституційних поправках Мансур відвів чотири з половиною місяці.

Із засудженням насильства в Єгипті виступили ООН і США, вони закликали єгипетських військових відмовитися від застосування сили.