ua en ru

Хазем ель-Беблаві очолить перехідний уряд Єгипту

В.о. Президента Єгипту Адлі Мансур заявив, що призначить колишнього міністра фінансів Хазема ель-Беблаві главою перехідного уряду. Про це йдеться в офіційному повідомленні глави держави.

В.о. Президента Єгипту Адлі Мансур заявив, що призначить колишнього міністра фінансів Хазема ель-Беблаві (на фото) главою перехідного уряду. Про це йдеться в офіційному повідомленні глави держави, передає Reuters.

Крім того, Мансур прийняв рішення призначити екс-главу Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммеда ель-Барадеї заступником Президента з іноземних справ.

Президент Єгипту 8 липня 2013 р. опублікував декрет, згідно з яким парламентські вибори в країні пройдуть у найближчі шість місяців залежно від прийняття поправок до чинної конституції країни, які в свою чергу повинні бути затверджені на референдумі. Після парламентських виборів в Єгипті будуть організовані вибори президента. За організацію плебісциту з конституційних поправок Мансур відвів чотири з половиною місяці.

Збройні сили Єгипту 3 липня оголосили про відсторонення Моххамеда Мурсі від влади і призупинення дії конституції. Головнокомандувач армії Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пояснив надзвичайні заходи виконанням "волі народу", не прийняв Мурсі в якості національного лідера. "Дорожня карта", складена військовими, передбачає створення перехідного уряду, вільного від партійних інтересів.

Державний переворот підсилив конфлікт політичних опонентів. Тепер з протестами на вулиці вийшли прихильники Мурсі, а в рядах "Братів-мусульман" почалися арешти. У Каїрі була розстріляна демонстрація прихильників Мурсі, який знаходиться під домашнім арештом. Це відбулося після того, як армійське командування заявляло про те, що визнає право громадян на виступи.

Зазначимо також, що Єгипет позбувся ще і законодавчої влади. Тимчасовий Президент розпустив верхню палату парламенту - Раду Шури, яка з моменту розпуску нижньої палати виконувала законодавчі функції.

Із засудженням насильства в Єгипті виступили ООН і США, вони закликали єгипетських військових відмовитися від застосування сили.