ua en ru

В Єгипті 16 громадян США засуджені до ув'язнення за фінансування НУО

В Єгипті щонайменше 16 громадян США були засуджені до тюремних термінів у справі про незаконне фінансування іноземних міжнародних неурядових організацій (НУО) на території країни, передає Reuters.

Не менш 15 громадян США були засуджені до п'яти років позбавлення волі заочно, а ще один американець, присутній у суді особисто, - до двох років позбавлення волі.

Ще 11 іноземців були засуджені до п'яти років умовно. Згідно з наявними даними, серед засуджених є громадяни Норвегії, Сербії, Німеччини та арабських країн. Крім того, щонайменше 11 єгиптян були засуджені до одного року позбавлення волі умовно.

Крім того, суд ухвалив, що іноземні НУО повинні бути закриті, включаючи американські організації Міжнародний республіканський інститут і Національний демократичний інститут.

Нагадаємо, що причиною для розслідування справи відносно іноземних НУО наприкінці 2011 р., за офіційними даними, стали факти отримання організаціями коштів від іноземних держав, що заборонено законами Єгипту. За неофіційною версією, влада країни вважала, що співробітники НУО стоять за організацією протестних акцій у великих містах країни. У рамках розслідування діяльності ряду НУО, у тому числі американських, в їх єгипетських офісах пройшли обшуки і вилучення документів. Більше 30 людей опинилися у слідчому ізоляторі.

Читайте також: Єгипет притягне до відповідальності осіб, які допустили від'їзд співробітників НУО з країни