ua en ru

У двох областях у 2010-2011 рр. з порушеннями використано 432 млн грн на забезпечення пільговиків вугіллям, - Рахункова палата

Колегія Рахункової палати за результатами проведеного у Донецькій і Луганській областях аудиту зробила висновок, що в Україні не створено цілісної дієвої системи надання державних соціальних гарантій пільговим категоріям громадян із забезпечення їх вугіллям на побутові потреби відповідно до Гірничого закону України. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Аудитори відзначили недосконалість законодавства, яке регулює надання цих гарантій. Як наслідок, одні й ті ж категорії громадян отримують різні за вартістю та обсягом пільги, що призводить до соціальної несправедливості та нераціонального витрачання бюджетних коштів.

Загалом у 2010 - 2011 роках у Донецькій і Луганській областях, куди для забезпечення пільговиків вугіллям на побутові потреби спрямовано бюджетні асигнування в сумі 432 млн грн, порушено права понад 10 тисяч громадян у частині надання неякісного вугілля, здійснення компенсаційних виплат за необґрунтовано заниженими нормами.

Зокрема, на підставі роз'яснень Мінпраці, що не відповідали вимогам законодавства, органи праці та соціального захисту населення Донецької області виплатили 1,9 тис. громадян грошову компенсацію вартості вугілля в 2010 році за граничними цінами 2009 року. Як наслідок, громадяни недоотримали понад 200 тис. грн.