ua en ru

У Дніпропетровській обл. Аграрний фонд закупив 75,5 тис. т зерна на суму 140 млн грн

У Дніпропетровській обл. Аграрний фонд України вже закупив 75,5 тис. т зерна урожаю 2013 р. вартістю майже 140 млн грн, що в 9 разів більше, ніж було закуплено за форвардними контрактами в 2012 р. Про це заявив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА) Дмитро Колесніков, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, в Дніпропетровській обл. діє державна програма, за якою Аграрний фонд здійснює форвардну закупівлю зерна (пшениці, ячменю, жита) врожаю 2013 р. у сільгоспвиробників. Таким чином, ще до початку посівної аграрії авансом отримують 50% вартості врожаю 2013 р. Ще 50% будуть виплачені виробникам сільгосппродукції після отримання Аграрним фондом закупленого зерна.

На сьогодні сума авансу, яку отримали фермери за врожай 2013 р., становить близько 70 млн грн - 50% від загальної вартості.

"Форвардні закупівлі сільгосппродукції - ефективний інструмент підтримки сільгоспвиробників, і він активно діє в Дніпропетровській обл. Неврожай в минулому році вимив оборотні кошти виробників сільгосппродукції, а укладення форвардних контрактів дозволить сільгоспвиробникам Дніпропетровської обл. в 2013 р. залучити близько 100 млн грн на проведення весняно-польових робіт", - зазначив Колесніков.

Він також заявив, що форвардні закупівлі - це фактично безвідсотковий кредит на посівну ы жнива.

В даний час закінчується другий етап укладання форвардних контрактів на закупівлю зерна урожаю 2013 р. Зараз в стадії оформлення знаходяться контракти 20 господарств на 35 тис. т зерна.

Читайте також: Українським с/х підприємствам не вистачає близько 8 мрлд грн для проведення посівної у 2013 р., - Мінагрополітики