ua en ru

У Дніпропетровську відкрито завод з безвідходної переробки використаних акумуляторів вартістю 775 млн грн

У Дніпропетровську відкрито перший в Україні та СНД високотехнологічний завод з безвідходної переробки використаних акумуляторних батарей ТОВ "Рекуперація свинцю" Міжнародної науково-промислової корпорації "Веста". Виробничі потужності заводу складають близько 3,5 млн одиниць використаних акумуляторів на рік. Вартість проекту складає 775 млн грн, повідомляє прес-служба Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

"Потужність підприємства дозволить за рахунок екологічно чистої, безвідходної переробки вирішити проблему утилізації старих акумуляторів в Україні, а також створити нове сучасне виробництво», - сказав губернатор області Олександр Вілкул.

За принципом закритого циклу на заводі будуть перероблятися усі складові акумуляторів, у тому числі й електроліт, якого щорічно у навколишнє середовище на території України потрапляє більше 20 тис. тонн.
У процесі переробки акумуляторів буде вироблятись свинець, який використовуватимуть у виробництві нових акумуляторів, кристалічний сульфат натрію для використання у виробництві скла, а також гранульований поліпропілен та шлак для використання у дорожньо-будівельній промисловості.

Згідно з проектом у виробництві буде використовуватися вода лише від атмосферних опадів - дощу та снігу. Відтак стоків технологічної води назовні у довкілля на підприємстві не буде зовсім.

Виробнича потужність заводу розрахована на переробку 40 тисяч тонн використаних акумуляторів (це близько 3,5 млн одиниць на рік) та дозволить отримувати близько 22 тис. т готової продукції у вигляді свинцю і свинцевих сплавів. Наразі в Україні підлягає утилізації 5-6 млн одиниць акумуляторів.

Передбачається, що після виходу Комплексу на проектну потужність виробництва надходження до бюджету й позабюджетних фондів (пенсійний фонд, фонд соціального страхування тощо) становитимуть понад 50 млн грн на рік.

Читайте також: Дніпропетровська обл. підписала меморандуми з реалізації п'яти інвестпроектів вартістю 350 млн дол., - Вілкул

Зазначимо відкриття заводу відбулося за участі Президента України Віктора Януковича, який наразі знаходиться з робочою поїздкою в області.

У рамках робочого візиту Президент України Віктор Янукович відвідає міжнародну науково-промислову корпорацію "Веста". Також Президент України відвідає Південний машинобудівний завод ім. Макарова. На заводі Олександр Вілкул презентує главі держави складальне виробництво ракетної техніки, зразки продукції заводу та діючу модель стартового комплексу ракети-носія "Циклон-4" космодрому "Алкантара" у Бразилії.