ua en ru

У грудні продажу житлової нерухомості зросли вдвічі

Щасливі вкладники, які забрали депозити з банків, вирішили ризикнути і вкласти заощадження в нерухомість. За три тижні грудня продаж житла виросла в два рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, розповів «Капіталу» почесний президент девелоперської компанії «Ліко-Холдинг» Ігор Лисов.

Щасливі вкладники, які забрали депозити з банків, вирішили ризикнути і вкласти заощадження в нерухомість. За три тижні грудня продаж житла виросла в два рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, розповів «Капіталу» почесний президент девелоперської компанії «Ліко-Холдинг» Ігор Лисов.

Кількість квартир, які забудовник продав, він не назвав. «З середини грудня за житлом в новобудовах буквально почали шикуватися черги. Причому найчастіше покупці виходили з мотиву «встигнути купити хоч що-небудь», - підтверджує тенденцію керівник компанії «Харківське агентство нерухомості» Світлана Якимова. Підвищений попит спостерігається і на вторинному ринку, констатує віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.

Зараз покупці активно купують житло, яке потім планують здавати в оренду, а в перспективі - перепродати. За його підрахунками, якщо в минулому році інвестиційні операції займали 6 7 % від загальної кількості продажів житла в Києві, то зараз їх частка збільшилася до 11-12 %.

У наступному році, вважають експерти ринку нерухомості, про такої високої активності покупців можна забути. Кількість угод і ціни на житло будуть знижуватися.

Істеричні настрої

Найактивніше зараз купують нерухомість економ - квартири по $ 40 50 тис., пояснює Топал. «За цю суму можна стати власником однокімнатної квартири у хорошому районі столиці або двокімнатної у віддаленому від центру мікрорайоні», - додає він. На первинному ринку найбільшою популярністю користуються однокімнатні по 50 кв. м, двокімнатні - по 60 65 кв. м, трикімнатні - до 100 кв. м, додає Лисов.

Головна причина ажіотажу - різкі курсові коливання: українці не знають, куди вкласти гроші, які вони забирають з банків. За даними НБУ, з лютого по листопад обсяг депозитів фізичних осіб у національній валюті скоротився на 13,3 % (до 202,5 млрд грн), а у валюті - на 42,5 % (до $ 14,2 млрд). «Валюти у банках немає вже два тижні: Національний банк не поповнює наші каси», - повідомили журналісту «Капіталу» в одному з київських відділень Ощадбанку Росії. Зараз долар можна купити на чорному ринку, де курс істотно відрізняється від офіційного. Наприклад, на 23 грудня він становив 19,5 USD / UAH.

Покупців підстьобує і зниження цін на житло в доларовому еквіваленті, на які традиційно орієнтується ринок нерухомості. Лисов зазначає, що якщо в минулому році нерухомість на первинному ринку продавалася за $ 1,5 тис., то зараз - $ 800 за квадратний метр. Якимова розповідає, що на харківському ринку нерухомості з'явилося житло за дуже низькими цінами - однокімнатні за $ 18 20 тис. «Це найнижча за останні десять років ціна», - підкреслила вона. Голова правління Інвестиційно-трастового банку Олександр Подолянко вказав, що більшість потенційних покупців припускають, що після стабілізації ситуації в країні нерухомість подорожчає. Багато українців побоюються можливого введення з наступного року податку на непідтверджені доходи в розмірі 30 %, додає заступник директора з маркетингу будівельної компанії «Міськжитлобуд» Ангеліна Деревльова. «Тому вони намагаються купити нерухомість в цьому році», - пояснює вона.

Продажі впадуть

Прогнози експертів на наступний рік песимістичні. «Нічого доброго я не чекаю», - зізнався президент Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов. Він вважає, що кількість угод на ринку знизиться незначно, зате ціни на квартири на вторинному ринку впадуть на 20 30 %.

У 2015 р. різко зросте кількість заставних квартир, які на торги виставлять банки, вважає президент Асоціації спеціалістів банківської оцінки Сергій Фролов. Деякі позичальники не зможуть обслуговувати валютні кредити, житло на продаж виставлятимуть і ліквідатори банків. «Майно, яке належить банкам, буде продаватися за мінімальною ціною виконавчою службою», - повідомив він. Це, на думку Фролова, може призвести до зниження середньоринкової вартості житла в середньому на 10 20 %.
За матеріалами: Капітал