ua en ru

У Чернівцях співробітники МНС вилучили 8112 гранат часів Першої світової війни

У Чернівцях співробітники МНС 8 жовтня виявили склад боєприпасів часів Першої світової війни (1914 - 1918 рр.), з якого вилучили ручні уламкові гранати різних калібрів та модифікацій у кількості 8 112 штук при проведенні земляних робіт з прориття котловану під житлове будівництво на вул. Заводській.

Про це повідомила прес-служба МНС України.

Увечері 8 жовтня при проведенні земляних робіт працівники будівельної фірми виявили 10 вибухонебезпечних предметів. Зупинивши роботи, будівельники зателефонували до МНС. До місця події було негайно спрямовано фахівців групи піротехнічних робіт, які після обстеження території виявили склад боєприпасів часів І світової війни, з якого вилучили ручні уламкові гранати різних калібрів та модифікацій у кількості 8 112 штук.

Ці боєприпаси були на озброєнні країн-учасниць війни з боку військового блоку Антанта, і кожен із них ніс реальну загрозу. Крім того, майже 800 вибухонебезпечних предметів знаходилися в остаточно спорядженому стані і були особливо небезпечними, хоча й пролежали в землі більше 90 р.

Хоча на Буковині доволі часто виявляють вибухонебезпечні предмети, таку їх кількість тут виявили вперше. Тому у даній ситуації було надзвичайно важливо оперативно та професійно спрацювати фахівцям. Піротехніки МНС невідкладно приступили до робіт із вилучення боєприпасів. А у зв'язку з незначною відстанню до житлових будинків та з метою недопущення загрози для мешканців мікрорайону, роботи проводилися у взаємодії з органами державної влади та підрозділами МВС у невідкладному порядку й під час вихідних днів. Місце події відвідав голова Чернівецької облдержадміністрації - начальник цивільного захисту області Михайло Папієв.

Наразі працівники групи піротехнічних робіт усі небезпечні знахідки вилучили. Вони будуть вивезені у спеціально визначене місце для знешкодження встановленим порядком.