ua en ru

Соціал-демократи перемогли на парламентських виборах у Чехії

За підсумками виборів до парламенту в Чеській Республіці всього - 20,45% голосів здобула ліва Соціал-демократична партія.

За підсумками виборів до парламенту в Чеській Республіці всього - 20,45% голосів здобула ліва Соціал-демократична партія. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Другу сходинку посіла нова партія ANO (Акція незадоволених громадян) - 18,65% голосів, яку очолює найбагатший чеський громадянин мільярдер Андрій Бабиш, на третьому місці з близько 15% голосів, Комуністична партія Чехії та Моравії.

Незважаючи на перемогу на виборах соціал-демократів їх результат є найгіршим за останнє десятиліття. Не набравши і третини голосів виборців, партія втратила можливість сформувати уряд за підтримки тільки комуністів і буде змушена вести переговори з іншими партіями. На думку політологів, Чехії чекають тривалі і складні політичні переговори.

Центристські і праві партії, які програли вибори, заявляють про відхід в опозицію, не підтримає владу соціальних демократів і партія АНО, про що вже заявив її лідер Бабиш.

За результатами виборів у парламент Чехії обрані 7 політичних партій, які перетнули обов'язковий 5%-ий бар'єр, зокрема, праві партії "ТОР-09" яку очолює колишній міністр закордонних справ Карел Шварценберг, Цивільно-демократична партія і християнські демократи. У парламент потрапила також нова політична сила Osvit ("Світанок") Томіо Окамури.

Не потрапила в парламент Партія прав громадян "земановці" (SPOZ), яку підтримує Президент Чехії Мілош Земан.

Всього за 200 місць в парламенті Чеської Республіки боролися близько 6 тис. кандидатів у депутати, третина з них - жінки.

У виборах взяли участь близько 60% громадян, найстарішої з виборців Євангелії Чарасовой виповнилося 109 років, пенсіонерка голосувала вдома.