ua en ru

У бюджеті на 2013 р. передбачатиметься фінансування держпрограми розвитку української мови, - Янукович

В Україні найближчим часом буде затверджено державну програму розвитку української мови. Про це Президент України Віктор Янукович сказав під час зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій, повідомляє прес-служба глави держави.

"Сьогодні працює робоча група, розроблено програму розвитку української мови, яка після відповідної експертизи буде затверджена Урядом і відповідно профінансована в бюджеті наступного року. І так ми будемо робити кожного року", - зазначив Янукович.

Президент також зауважив, що "завершується робота над змінами до прийнятого Верховною Радою закону "Про засади державної мовної політики", який наразі належить до чутливих питань нашого суспільства".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні знову можуть обмежити права регіональних мов. Робоча група у п'ятницю затвердила законопроект про внесення змін до закону "Про основи державної мовної політики", а також проект концепції держпрограми з всебічного розвитку і функціонування української мови. Зміни практично повністю змінюють суть мовного закону. Так, згідно з документом, за українською мовою зберігається статус державної. ЇЇ використання є обов'язковим у судо- та діловодстві, в діяльності органів державної влади, збройних сил, у сфері науки і освіти, рекламі. Встановлюється 75-відсоткова квота мовлення українською мовою для загальнонаціональних теле- і радіоканалів. Передачі та фільми, виготовлені на інших мовах, повинні бути дубльовані, озвучені або забезпечені субтитрами державною мовою.

Читайте також: Закон про мови: Суди просять в уряду 16 млн грн на оплату праці перекладачів