ua en ru

У Британському Парламенті відбулося урочисте відкриття "Днів України у Великій Британії"

У Британському Парламенті сьогодні, 17 жовтня 2013 р., відбулося офіційне відкриття "Днів України у Великій Британії" - першого фестивалю української культури у Європі, організованого благодійним фондом Firtash Foundation за фінансової підтримки GroupDF.

У Британському Парламенті сьогодні, 17 жовтня 2013 р., відбулося офіційне відкриття "Днів України у Великій Британії" - першого фестивалю української культури у Європі, організованого благодійним фондом Firtash Foundation за фінансової підтримки GroupDF.

Фотогалерея: Урочисте відкриття "Днів України у Великій Британії" у Британському Парламенті

Понад 100 гостей - державних діячів, громадських і бізнес-лідерів, представників ЗМІ Великобританії та України - зібралися в стінах знаменитого Черчілль-Холу, в якому проводяться засідання уряду і зборів правлячої партії Великобританії.

У церемонії взяли участь спікер Палати громад Великобританії Джон Беркоу (John Simon Bercow), голова парламентської групи у зв'язках з Україною Джон Віттінгдейл (John Whittingdale), голова Британсько-українського товариства Лорд Ризби, (Lord Risby), віце-прем'єр України Костянтин Грищенко, перший Президент України Леонід Кравчук, екс-прем'єр-міністр Євген Марчук, Посол України у Великобританії Володимир Хандогій.

"Чудово, що бізнес спрямував свої зусилля на підтримку освіти і культури України, на підвищення обізнаності європейців про українську культуру, історію та мову. Ми вдячні Firtash Foundationи усім людям, без яких це свято не відбулося б. Також ми вдячні керівнику фонду Ладі Фірташ, яка з усією енергією і самовіддачею підійшла до реалізації задуманого проекту",- сказав спікер Палати громад Великобританії Джон Беркоу.

Також урочистий прийом у Парламенті відвідали українські бізнесмени Віктор Пінчук, Вадим Новинський, Сергій Тарута, Григорій та Ігор Суркіси та інші представники українського бізнесу.

"Той факт, що нас приймають у британському парламенті і що нас прийшов особисто привітати його спікер, демонструє, наскільки важлива наша країна для Великобританії",- прокоментував під час урочистого прийому голова ради Group DF Дмитро Фірташ.
"Зараз дуже важливий період для України на шляху до євроінтеграції. І я впевнений, що такі культурні заходи відіграють величезну роль у зближенні України з Європою. Ми дуже раді, що такий масштабний проект був вперше проведений саме в Лондоні, і вдячні Firtash Foundation за його реалізацію", - сказав голова парламентської групи у зв'язках з Україною Джон Віттінгдейл.

Сьогодні о 8 годині ранку, з нагоди старту "Днів України у Великобританії", голові ради GroupDF Дмитру Фірташу надали честь урочисто відкрити торги на одній з найбільших фінансових майданчиків Європи - Лондонській торговельній біржі.

Також, сьогодні фестиваль продовжиться гала-вечора, який проходитиме в музеї природознавства. Представників політичної та ділової еліти Великобританії та України очікує насичена концертна програма. Вони зможуть насолодитися виступами відомого українського композитора Мирослава Скорика і баса Сергія Магери у супроводі оркестру, скрипаля-віртуоза Олександра Божика та бандуриста Романа Гриньківа. Також гості побачать арт-перфоманс «Осінь така мила» Зінаїди Ліхачової та подання визнаних артистів балету Івана Путрова і Тетяни Лезовой. Кульмінацією вечора стане виступ Олега Скрипки і Ле Гранд Оркестру.

"Дні України у великій Британії" - фестиваль української культури, який проходить з 17 по 19 жовтня 2013 р. в Лондоні. Протягом трьох днів відомі українські художники, артисти, музиканти, дизайнери та найкращі народні майстри продемонструють весь колорит України: її мистецтво, класичну, і сучасну етнічну музику, моду, кухню і народні ремесла. Організатор фестивалю - благодійний фонд Firtash Foundation, заснований Дмитром і Ладою Фірташ, спонсором виступає міжнародна група компаній GroupDF.

Firtash Foundation - приватний благодійний фонд, заснований Дмитром і Ладою Фірташ. Головна мета фонду - довгострокова системна підтримка освіти та культури в Україні, підвищення творчого та інтелектуального потенціалу української молоді. Пріоритетні напрями фонду - підтримка талановитої, цілеспрямованій українській молоді з активною життєвою позицією, сприяння вивченню української мови, історії та культури України в Західній Європі і підтримка української культури, збереження та відродження національного, культурного і духовного спадку. Одним з найбільш відомих проектів фонду є програма україністики в Університеті Кембриджу, яка дозволяє вивчати українську мову, історію, культуру, літературу і кінематограф іноземним студентам.

Group DF - диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи і Азії. Основні напрями діяльності групи - азотний, титановий, газовий і банківський бізнес. Group DF - один з найбільших інвесторів в хімічну промисловість та енергетику на території Східної Європи. Також група розвиває активи в сферах сільського господарства, медіа, виробництва кальцинованої соди, енергетичної інфраструктури і нерухомості. Прагнучи бути прозорою і зрозумілою для фінансових інститутів і ринків капіталу, група впроваджує міжнародні стандарти корпоративного управління. Загальна чисельність співробітників групи - більше 100 000 тис. Засновником і власником Group DF є відомий український інвестор Дмитро Фірташ.