ua en ru

У британському Лох-Ерне сьогодні стартує саміт G8

У британському м. Лох-Ерне 17-18 червня 2013 р. відбудеться саміт "Групи восьми", на якому лідери провідних держав світу обговорять питання стимулювання світової торгівлі, зокрема, створення зон вільної торгівлі, ситуацію на Близькому Сході і боротьбу з тероризмом. Про це повідомив журналістам помічник Президента РФ Юрій Ушаков.

У саміті візьмуть участь Президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер, голова Ради міністрів Італії Енріко Летта, Президент США Барка Обама, Президент Франції Франсуа Олланд і прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе.

У рамках саміту заплановано шість робочих зустрічей (дві - у другій половині дня 17 червня та чотири - 18 червня) лідерів "вісімки", включаючи робочий сніданок у форматі "аутріч" - за участю глав держав і урядів запрошених країн (Ліберія, Лівія, Мексика , Сенегал, Ефіопія) і керівників міжнародних організацій (Африканський союз, Європейський союз, Світовий банк, МВФ, ОЕСР).

Як зазначив Ушаков, пріоритетами головування Великобританії в "Групі восьми" в 2013 р. визначено такі теми: стимулювання світової торгівлі як однієї з рушійних сил глобальної економіки, співробітництво в податковій сфері, забезпечення більшої прозорості діяльності державного і приватного секторів.

Планується грунтовний обмін думками про стан справ в економіці країн "вісімки", проблеми і перспективи посткризового відновлення світової економіки.

За традицією лідери обговорять ключові питання міжнародного порядку денного: ситуацію в Сирії, Лівії, близькосхідному врегулюванні, Афганістані, навколо іранської ядерної програми, а також на Корейському півострові. Передбачається, що центральне місце в дискусії з зовнішньополітичних питань забере ситуація навколо Сирії.