ua en ru

У Бразилії за підсумками 2013 р. вперше за 13 років очікують дефіциту торгового балансу

Комісія з зовнішньої торгівлі Бразилії опублікувала звіт, який свідчить про погіршення ситуації у зовнішній торгівлі країни, при цьому велика вірогідність появи вперше за останні 13 років дефіциту торгового балансу.

Комісія з зовнішньої торгівлі Бразилії опублікувала звіт, який свідчить про погіршення ситуації у зовнішній торгівлі країни, при цьому велика вірогідність появи вперше за останні 13 років дефіциту торгового балансу, повідомляє "Сіньхуа".

У звіті прогнозується, що в цьому році загальний обсяг експорту Бразилії складе приблизно 230,511 млрд дол. тобто знизиться на 5%, а загальний обсяг імпорту - приблизно 232,519 млрд дол., тобто збільшиться на 4,2%. Дефіцит торгового балансу, таким чином, буде становити 2,008 млрд дол.

Причинами дефіциту є загальне зниження цін на товари масового споживання на світовому ринку та збільшення імпорту палива та нафтопродуктів до Бразилії.

Читайте також: МВФ знизив прогноз по зростанню світової економіки в 2013 р. на 0,2%

До складу експортних продуктів Бразилії входять такі товари масового споживання, як залізна руда, нафта соя і кукурудза - вони складають понад 65%, причому тільки на залізну руду доводиться 13% експорту.

У першій половиною цього року дефіцит торгового балансу Бразилії вже сумарно досяг 3 млрд дол., що є серйозним погіршенням ситуації в порівнянні з тим же періодом в попередні 18 років.

Через млявість економіки і особливо через зниження попиту всередині найбільшого її торговельного партнера - Китаю, в минулому році сальдо торговельного балансу Бразилії становило только19,143 млрд дол., що є найнижчим показником з 2002 р.

Раніше Міністерство зовнішньої торгівлі Бразилії тимчасово знизило податки на імпортні поставки на ряд товарів через дефіцит торгового балансу нафтохімічної промисловості з метою полегшити їх постачання на внутрішній ринок країни.

Бразилія, на відміну від інших учасників БРІК - стабільна і ефективна демократія. Але зворотним боком цієї стабільності є відсутність динамізму у розвитку економіки. Бразилія - це економіка, яка не росте.

Читайте також: Країни БРІК вже ніщо не об'єднуєе - S&P

Будь-яка істотна зміна вимагає значних політичних зусиль. Ця відсутність динамізму і стала головною проблемою. З 2001 року тільки чотири роки ВВП зростав більше, ніж на 4% - це недостатньо для країни з таким рівнем розвитку. Проблема також в дуже низькому рівні інвестицій в економіку Бразилії порівняно з іншими країнами БРІК.

За підсумками 2012 ВВП Бразилії виріс всього на 1,3%.

В цьому році країну накрила загальнонаціональна хвиля протестів проти величезних витрат на підготовку до Чемпіонату світу та Олімпіади. На вулиці бразильських міст вийшли сотні тисяч громадян, які вимагають від влади розвивати і соціальний сектор. Ще одна економічна невдача уряду Президента Ділми Руссефф може знову викликати народний гнів. Втім, не слід забувати, що масштабні будівництва в рамках підготовки до ЧС дозволили уряду хоч на деякий час вирішити проблему з безробіттям.