ua en ru

У Болгарії співробітники лівійської дипмісії влаштували погром у своєму посольстві

У Болгарії співробітники лівійської дипмісії оголосили про перехід на бік повстанців, після чого влаштували погром у своєму посольстві, розташованому в місті Софії, передає РБК з посиланням на азербайджанський телеканал BTV.

На чолі з консулом Ібрагімом аль-Фурісом дипломати рознесли кілька статуй і портретів лівійського диктатора Муаммара Каддафі, після чого спустили прапор Лівії і оголосили, що посольство перейшло під контроль повстанців.

Дипломати також захопили повіреного у справах посольства і його секретаря, оскільки вони відмовилися закликати Каддафі піти зі свого поста. Через деякий час заручники були відпущені.

Офіційні джерела повідомляють, що аль-Фуріс організував атаку на посольство після того, як влада Болгарії не визнала його представником Перехідної національної ради (ПНС) Лівії. Зазначимо, що раніше Болгарія після візиту в країну міністра закордонних справ Джамахірії визнала ПНС як організацію, що представляє інтереси народу Лівії.

Слідом за нападом на посольство Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило аль-Фуріса персоною нон грата і зажадало, щоб він залишив територію країни протягом доби.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники Каддафі, і схід, контрольований бунтівниками. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.