ua en ru

У найближчі місяці можна очікувати більш жорстких санкцій до України з боку РФ, - експерт

Заборона на експорт українських сирів у РФ, схоже, несе політичний відтінок - непрямим доказом цього є те, що з 250 виробників сирів заборону на імпорт отримали саме два найбільших підприємства. Досить імовірно, що ми в найближчі місяці можемо побачити більш жорсткі санкції по відношенню до України з боку Росії. Таку думку висловив начальник відділу економічних досліджень "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.

"Росія намагається активно переконати Україна вступити в Митний союз, перспективи чого не влаштовують український уряд. 1 липня Комісія Митного союзу припинить своє існування, і її замінить Євразійська економічна комісія. Планується, що цій комісії буде поступово передаватися частина повноважень національних урядів. Таким чином, Митний союз стає більш схожим на організацію типу Євросоюзу, де країни позбавлені частини суверенітету. Однак, на відміну від рівноправності країн-членів ЄС, значні розміри економіки Росії визначають її домінуючий вплив на нову організацію. У той же час інтеграція з ЄС, першим етапом якої є зона вільної торгівлі, залишається пріоритетом для уряду України. Членство і в зоні вільної торгівлі ЄС, і в Митному союзі є взаємовиключним. Наближення дати розширення повноважень Митного союзу змушує Росію чинити на Україну економічний тиск, і заборона на імпорт сиру є лише першим попередженням. Досить імовірно, що ми в найближчі місяці можемо побачити більш жорсткі санкції по відношенню до України з боку Росії, перш за все, це може стосуватися переговорів про ціну на газ", - прогнозує він.

7 лютого Росія заборонила імпорт сирів від трьох українських виробників: ТОВ "Прометей", АТ "Пирятинський сир завод" і ТОВ "Гадячсир.

Вперше Росія заборонила майже на рік імпорт молочної продукції з України в січні 2006 р. На думку Заблоцького, тоді такі дії, очевидно, також були політично вмотивованими.