ua en ru

У найближчі 10-15 років китайський юань стане домінантною міжнародною валютою, - експерт

Відповідно до нового звіту Світового банку (СБ), в найближчі 10-15 років китайський юань разом з доларом і євро стане домінуючою міжнародною валютою, повідомляє «Голос Америки». Звіт під назвою «мультиполярность: нова глобальна економіка» фокусується на розвитку економічної могутності та впливу провідних ринків, що формуються, - таких як Китай, Індія, Бразилія, Південна Корея, Росія, Індонезія і ряд інших країн, що розвиваються.

Мансур Дайламі, старший економіст Світового банку, заявляє, що провідну роль у формуванні глобальної економічної політики серед економік, що розвиваються повинен зіграти Китай. Він каже, що Пекін вже робить кроки з перетворення юаня на провідну міжнародну валюту.

«Таким чином Китай диверсифікує величезний ризик, пов'язаний з валютними обмінами. На даний момент Китай є другою за розміром економікою і найбільшим експортером світу, проте він отримує і надає позики в іноземній валюті», - зазначає експерт.

За словами Дайламі, валютні резерви Китаю становлять близько 3 трильйонів дол., а з продовженням падіння курсу долара скорочується і обсяг цих резервів. Становлення юаня в якості міжнародної валюти, що відбиває тверде економічне становище Китаю, може захистити Китай та інші країни від коливань і стагнації економік Європи та Америки.

На даний момент юань не є міжнародною валютою в тому числі й тому, що Китай не допускає його вільної конвертації за ринковим курсом. Однак Дайламі вважає, що Пекін рухається в даному напрямку і все більше використовує юань у міжнародних угодах, дозволяючи офшорному ринку в Гонконзі випускати облігації і надавати банківські позики в національній китайській валюті.